Σκοτσέζοι ειδικοί δοκιμάζουν σε ασθενείς ένα σκεύασμα που περιέχει την ορμόνη μελατονίνη, ελπίζοντας ότι ίσως βοηθήσει τους ηλικιωμένους που παρουσιάζουν πρόβλημα άνοιας. Τα πειράματα αφορούν 50 εθελοντές, τους οποίους και οι ερευνητές θα παρακολουθήσουν για ένα εξάμηνο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Gordon Crawford, είπε σχετικά τα εξής:

«Η άνοια είναι μια κατάσταση που αναστατώνει όλη την οικογένεια και όχι μόνο τον πάσχοντα. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε τα συμπτώματα της νόσου με κάποιο σκεύασμα, δεν θα βοηθήσουμε μόνο τον ασθενή, αλλά και τους οικείους του.

»Ήδη σε περιορισμένα πειράματα δοκιμάσαμε ένα σκεύασμα που απελευθερώνει βαθμιαία τη μελατονίνη που περιέχει. Παρατηρήσαμε ότι οι ασθενείς λειτουργούσαν πιο θετικά στη διάρκεια της ημέρας, ίσως επειδή χάρη στη μελατονίνη είχαν ύπνο καλύτερης ποιότητας. Ίσως η βελτίωση να οφειλόταν και σε άλλους λόγους, μια που δεν αποκλείεται η μελατονίνη να έχει και άλλες δράσεις.

»Μέχρι στιγμής, πάντως, η μελατονίνη έχει έγκριση ως σκεύασμα μόνο για τις διαταραχές του ύπνου και όχι για την άνοια. Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι η προσθήκη μελατονίνης στη λίστα των φαρμάκων για τους ασθενείς με άνοια θα βελτιώσει σε κάποιο υπολογίσιμο ποσοστό τη λειτουργικότητά τους στην καθημερινότητα».

Η μελατονίνη συχνά ονομάζεται και «ορμόνη του ύπνου», καθώς θεωρείται ότι βοηθά να κοιμηθούμε. Εκκρίνεται κανονικά από τον ανθρώπινο οργανισμό για να ρυθμίζει -από όσο γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι ειδικοί- τον ύπνο και πιθανόν τη θερμοκρασία του σώματος. Η έκκρισή της είναι αυξημένη όταν κυριαρχεί σκοτάδι και μειώνεται με την ηλιοφάνεια ή τον τεχνητό φωτισμό. Επίσης, η παραγωγή της μειώνεται με την ηλικία.