Νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δείχνει ότι ίσως μέχρι και για το ένα τρίτο των περιστατικών επίμονης υπέρτασης να ευθύνονται… οι γιατροί.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η νευρικότητα του ασθενούς μπορεί να είναι τόσο έντονη τη στιγμή που του βάζουν το πιεσόμετρο, ώστε η πίεσή του να ανεβαίνει αυτόματα και να παρουσιάζει μια στιγμιαία υπέρταση. Αυτή μετά υποχωρεί, αλλά γιατρός και ασθενής δεν γνωρίζουν ότι η πίεση επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια, οπότε μένουν με τη βεβαιότητα ότι η υπέρταση αποτελεί μόνιμο πρόβλημα.
Αυτή η απότομη αύξηση της πίεσης λόγω άγχους μπροστά στο γιατρό είναι γνωστή και από παλαιότερες έρευνες, όμως, είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι ίσως αυτό το άγχος να αφορά το 1/3 των υπερτασικών. Πώς το διαπίστωσαν αυτό;
Ζήτησαν από γιατρούς να πάρουν την πίεση εθελοντών υπερτασικών και στη συνέχεια έδωσαν στους εθελοντές μια ειδική συσκευή που καταγράφει την πίεση αυτόματα στη διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου. Όταν συνέκριναν μετά τις μετρήσεις της συσκευής με τις μετρήσεις των γιατρών, διαπίστωσαν ότι το 37% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με «επίμονη υπέρταση» τελικά είχαν φυσιολογική πίεση. Όλο το υπόλοιπο 24ωρο, δηλαδή, η πίεσή τους κυμαινόταν σε φυσιολογικά όρια.
Οι ειδικοί συνιστούν για σιγουριά να παίρνετε ήρεμοι την πίεσή σας δύο φορές την ημέρα στο σπίτι ή στο φαρμακείο της γειτονιάς σας. Όμως, να προσπαθείτε να είστε πάντα χαλαροί, γιατί ενδέχεται η πίεσή σας να μην ανεβαίνει μόνο στη θέα του γιατρού, αλλά γενικά στη θέα του πιεσόμετρου!
Έχετε σίγουρα πίεση;
Νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης δείχνει ότι ίσως μέχρι και για το ένα τρίτο των περιστατικών επίμονης υπέρτασης να ευθύνονται… οι γιατροί.