Στο σπίτι υπάρχει και ένας λόγος παραπάνω να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται για την ασφάλεια, καθώς τα άτομα που πιθανώς βρίσκονται στο χώρο της κουζίνας δεν είναι επαγγελματίες και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καλά τους κανόνες ασφαλείας. Aυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές υπάρχουν και παιδιά, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ασφάλεια και για γνώση σχετικά με το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε κάποιο ατύχημα.

1. Ποτέ δεν τοποθετούμε στον κάδο του πλυντηρίου μαζί τα κουτάλια, τα πιρούνια και τα μαχαίρια με την μύτη προς τ’ απάνω, αλλά ούτε και μέσα στο νεροχύτη (ή σε κάποιο σκεύος) που έχουμε γεμίσει με νερό για να τα μουλιάσουμε. Γιατί; Επειδή δεν είναι απίθανο στην προσπάθειά μας να τα πιάσουμε να κοπούμε από κάποιο μαχαίρι. Έτσι, πλένουμε πάντα τα μαχαίρια και όλα τα αιχμηρά αντικείμενα ξεχωριστά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ασφαλές μέρος.

2. Όταν τηγανίζουμε ποτέ δεν αφήνουμε το χερούλι του τηγανιού προς την έξω μεριά γιατί τα παιδάκια που έχουν συνήθως την περιέργεια – αλλά ακόμα και εμείς οι μεγάλοι κατά λάθος – μπορεί κατά λάθος, πιάνοντας τη λαβή, να αναποδογυρίσουν το σκεύος και να καούν.

3. Όταν μαγειρεύουμε προσέχουμε πάντα να μην πέφτουν σταγόνες από λάδια ή νερά ή φλούδες από πατάτες, ντομάτες κλπ. γιατί μπορεί να γλιστρήσουμε.

4. Δεν γεμίζουμε το τηγάνι με πολύ λάδι όταν θέλουμε να τηγανίσουμε π.χ. πατάτες γιατί μόλις αυτό κάψει αρκετά και τοποθετήσουμε μέσα τις πατάτες μπορεί να φουσκώσει, να χυθεί το λάδι και να πάρει φωτιά.
5. Στις συνταγές όπου αναφέρεται ο όρος φλαμπέ και πρέπει να προσθέσουμε αλκοόλ στο τέλος της παρασκευής προσέχουμε όταν το κάνουμε γίνει αυτό να τραβήξουμε το σκεύος μακριά από τον απορροφητήρα γιατί διαφορετικά μπορεί να πάρει φωτιά.

6. Σε περίπτωση που το τηγάνι πάρει φωτιά δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός αλλά να ενεργήσουμε με ηρεμία απομακρύνοντας εάν είναι δυνατό το φλεγόμενο σκεύος βγάζοντας το στο μπαλκόνι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό σκεπάζοντάς το γρήγορα με μια μεγάλη πετσέτα.
Θα πρέπει πάντα να υπάρχει στον χώρο του σπιτιού προληπτικά ένας πυροσβεστήρας, του οποίου το κόστος δεν είναι μεγάλο.