Νεότερη έρευνα εστιάστηκε στις διατροφικές διαταραχές των εφήβων και των παιδιών (κυρίως στη βουλιμία και στη νευρωσική ανορεξία) και διαπίστωσε κάτι ανησυχητικό: κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές αυτής της κατηγορίας ακόμα και στην ηλικία των 6 ετών!

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για το πρόβλημα αυτό σε τόσο μικρή ηλικία ευθύνονται κατά κύριο λόγο η κακή διατροφή των παιδιών (δηλαδή κακές διατροφικές συνήθειες της οικογένειας), αλλά και καμιά φορά κάποια άλλη λανθάνουσα ψυχική διαταραχή του ίδιου του παιδιού ή της μητέρας του. Όταν, δηλαδή, η οικογένεια είναι ψυχικά υγιής, διατρέφεται κανονικά και το παιδί σιτίζεται επίσης κανονικά, οι πιθανότητες να παρουσιαστεί τόσο νωρίς διατροφική διαταραχή είναι ελάχιστες.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται τόσο νωρίς όταν αποφάσισαν να διερευνήσουν τις διατροφικές διαταραχές στην ηλικιακή ομάδα του δημοτικού και έτσι μελέτησαν παιδάκια ηλικίας 5 έως 13 ετών. Δεν περίμεναν εν ολίγοις να εντοπίσουν πρόβλημα σε 5χρονα, αλλά στο σχεδιασμό της έρευνας αποφάσισαν να καλύψουν όλο το ηλικιακό φάσμα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το τέλος του δημοτικού σχολείου. Το γεγονός ότι στη διαρκείας 14 μηνών μελέτη τους βρήκαν 6χρονα παιδιά με πρόβλημα διατροφικών διαταραχών τούς εξέπληξε. Υπολογίζουν τώρα ότι μπορεί να παρουσιάσουν διατροφική διαταραχή σε τόσο μικρή ηλικία περίπου 3 παιδιά στα 100.000.

Όσον αφορά τις διαφορές στα φύλα, αυτές ήταν έντονες. Συγκεκριμένα, έπασχαν σε ήπια μορφή 208 παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών, από τα οποία το 82% ήταν κορίτσια και μόνο το 18% αγόρια.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: