Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σκεύασμα που χορηγείται σε καρδιοπαθείς (το φάρμακο διγοξίνη) ίσως να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη. Η έρευνα που έγινε δεν αφορά τις γυναίκες, στις οποίες απεναντίας το ίδιο σκεύασμα ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο μαστό.

Όσον αφορά τη διγοξίνη και τους άνδρες, οι ερευνητές ήδη γνώριζαν από εργαστηριακούς ελέγχους ότι αυτή αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Ήθελαν, όμως, να διαπιστώσουν αν αυτό ισχύει και στην πράξη.

Έτσι, μελέτησαν τους φακέλους 47.884 καρδιοπαθών ανδρών που έπαιρναν το σκεύασμα αυτό για το καρδιολογικό τους πρόβλημα και διαπίστωσαν ότι πράγματι παρουσίασαν καρκίνο στον προστάτη σε ποσοστό 25% χαμηλότερο από το γενικό πληθυσμό των συνομηλίκων τους ανδρών. Όσοι, μάλιστα, έπαιρναν αυτό το σκεύασμα πάνω από 10 χρόνια, είχαν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά κακοήθειας και συγκεκριμένα παρουσίασαν καρκίνο στον προστάτη σε ποσοστό 46% χαμηλότερο από του μέσου όρου!

Όπως αναφέρεται σχετικά στην αμερικανική επιθεώρηση ογκολογίας «Cancer Discovery», οι ειδικοί εντόπισαν το φάρμακο ύστερα από έρευνα σε πολλά σκευάσματα. Η έρευνά τους είχε ως στόχο να αξιοποιηθούν υπάρχοντα φάρμακα για διάφορες ασθένειες και όχι μόνο για τη μία για την οποία έως τώρα χορηγούνται. Ο λόγος; Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι πιο δοκιμασμένα και πιο ασφαλή επειδή έχουν χορηγηθεί επί σειρά ετών σε ασθενείς, έστω και για άλλες παθήσεις, οπότε είναι σίγουρα πιο αβλαβή για τον ασθενή σε σύγκριση με κάθε καινούργιο.

Εκείνο, βεβαίως, που απομένει είναι να διαπιστωθεί ποια φάρμακα είναι «δύο σε ένα» (δηλαδή ωφελούν σε δύο προβλήματα υγείας) και να διερευνηθεί αν αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα ή μόνο για τους άνδρες.