«Το διοξείδιο του άνθρακα φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της γύρης που παράγουν τα δέντρα», εξηγεί η καθηγήτρια Annette Menzel από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Με άλλα λόγια, οι υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μπορεί να ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά γύρης στις ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της γύρης σε περισσότερα από 20 είδη δέντρων και φυτών και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μελετών τους στην ετήσια συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημόνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιλογή των δέντρων που φυτεύονται στα πάρκα και τους δρόμους των πόλεων, όπως π.χ. οι σημύδες, ίσως δεν είναι και τόσο αθώα όσον αφορά τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά της αλλεργικής ρινίτιδας. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι υπάρχει μια παράλληλη και μάλλον συσχετιζόμενη αύξηση μεταξύ των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα και αυτών της γύρης.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα των ειδικών ήταν ότι τα επίπεδα της γύρης και του CO2 έχουν αυξηθεί παράλληλα εντός των πόλεων και όχι στην ύπαιθρο. Πιστεύουν μάλιστα ότι αυτό σχετίζεται με το μεγαλύτερο χρόνο ζωής των μορίων του όζοντος στην ύπαιθρο, το οποίο φαίνεται ότι κρατά τη γύρη «υπό έλεγχο».

Παρότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα, η ομάδα της καθηγήτριας Menzel εκτιμά ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση της γύρης στις πόλεις, δεδομένου ότι τα επίπεδα του CO2 διαρκώς αυξάνονται.