Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων λαχανικών σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Στο πλαίσιο μιας μεγάλης δεκαπενταετούς μελέτης των διατροφικών συνηθειών 27.600 ανθρώπων άνω των 40, παρατηρήθηκε ότι τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη είχαν όσοι κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 100 γρ. κρέας. Αντιθέτως, ο κίνδυνος για τους ψαροφάγους ήταν κατά 15% χαμηλότερος, ενώ για τους χορτοφάγους ήταν 30-40% χαμηλότερος.

«Οι άνθρωποι που δεν τρώνε κρέας έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη», δήλωσε η επιδημιολόγος Naomi Allen από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συμμετείχε στην έρευνα. Εκτιμάται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να προστατεύουν την όραση. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή δεν αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ότι η κατανάλωση κρέατος προάγει την εμφάνιση καταρράκτη. Μάλιστα, σε πρόσφατη σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Ινδία παρατηρήθηκε το ακριβώς αντίθετο: η χορτοφαγική διατροφή συσχετίστηκε με τα υψηλά ποσοστά καταρράκτη.

«Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι επηρεάζει την εμφάνιση του καταρράκτη. Ίσως να ευθύνεται λιγότερο η διατροφή και περισσότερο ο τρόπος ζωής», υποστηρίζει ο δρ. Jack Dodick από το τμήμα Οφθαλμολογίας του Ιατρικού Κέντρου Langone στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.