Σε μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου υγιών ανθρώπων φάνηκαν σημάδια συρρίκνωσης του εγκεφάλου στις περιοχές όπου συνήθως «χτυπά» η νόσος του Αλτσχάιμερ σχεδόν μια δεκαετία προτού διαγνωστούν με τη νόσο.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον συμπέρασμα μιας μελέτης 9 ετών που διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

«Εάν στο μέλλον έχουμε διαθέσιμη μια φαρμακευτική ή άλλου τύπου θεραπεία, εκείνοι που ακόμη δεν έχουν συμπτώματα αλλά είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου θα ωφεληθούν περισσότερο», δήλωσε η ερευνήτρια Leyla de Toledo-Morrell, που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι μετρήσεις των περιοχών του εγκεφάλου με τη βοήθεια των μαγνητικών τομογραφιών έγιναν σε δύο ομάδες υγιών ανθρώπων κοντά στην ηλικία των 70 ετών. Στο τέλος της μελέτης παρατηρήθηκε ότι εκείνοι με το μεγαλύτερο βαθμό συρρίκνωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για δεδομένα που δεν μπορούν ακόμη να εφαρμοστούν στην κλινική πράξη. Είναι όμως αισιόδοξοι ότι το συμπέρασμα της έρευνάς τους θα φανεί χρήσιμο στο άμεσο μέλλον.