Η πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο DNA του εμβρύου και να αυξήσει τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetes».

Σύμφωνα με μια θεωρία, το έμβρυο προσπαθεί να προσαρμοστεί ήδη από τη μήτρα στο περιβάλλον στο οποίο θα γεννηθεί, παίρνοντας πληροφορίες μέσω του αμνιακού υγρού από τη μητέρα του και «προσαρμόζοντας» ανάλογα το δικό του DNA.

Μάλιστα, σχετικές έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στη λειτουργία των γονιδίων. Πρόκειται για τις λεγόμενες επιγενετικές αλλαγές στο DNA, ένα νεότερο πεδίο έρευνας που μελετά την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τα γονίδια.

Στη συγκεκριμένη έρευνα λήφθηκε δείγμα του ομφάλιου λώρου και μελετήθηκε για τυχόν «επιγενετικούς δείκτες». Παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά των γυναικών που τρέφονταν με πολλούς υδατάνθρακες έφεραν τέτοιους δείκτες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ αυτών των δεικτών και της παχυσαρκίας των παιδιών στις ηλικίες 6-9 ετών.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συσχετισμός που ανακάλυψαν ήταν πιο ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης της παιδικής παχυσαρκίας σε σύγκριση με το βάρος γέννησης του μωρού ή το βάρος της μητέρας. Οι μεταβολές που παρατήρησαν οι ειδικοί αφορούν το γονίδιο RXRA, το οποίο αποτελεί έναν υποδοχέα της βιταμίνης Α που εμπλέκεται στο μεταβολισμό του λίπους.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Keith Godfrey από το Πανεπιστήμιο του Southampton, δήλωσε ότι «η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει να ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που τους δίνονται στη διάρκεια της κύησης, καθώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού».