Τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα για όσους περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή. Δέκα ή περισσότερα χρόνια σε μια καθιστική εργασία σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος ακόμη και για εκείνους που πηγαίνουν στο γυμναστήριο.

Ειδικότερα όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου, για την εκδήλωσή του ενοχοποιείται η κακή διατροφή, καθώς και η έλλειψη άσκησης. Σύμφωνα, όμως, τα δεδομένα των ερευνητών φαίνεται ότι ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου είναι οι μεγάλες περίοδοι ακινησίας στη διάρκεια της ημέρας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι αυστραλοί ερευνητές μίλησαν με 918 ασθενείς που είχαν παρουσιάσει καρκίνο του εντέρου και συνέκριναν τον τρόπο εργασίας τους με αυτό 1021 υγιών εθελοντών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπάλληλοι που εργάζονταν περισσότερο από δέκα χρόνια σε μια καθιστική εργασία είχαν 94% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στο έντερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παρατεταμένες περίοδοι καθιστικής ζωής επιδρούν ποικιλοτρόπως αρνητικά στον οργανισμό: αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δρουν βλαπτικά όσον αφορά την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής. Πρόκειται για παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο έντερο.Αν και η έρευνα είναι μικρή οι ειδικοί εκτιμούν ότι αναδεικνύει τη σημασία της συχνής καθημερινής φυσικής δραστηριότητας για την προστασία της υγείας.