Τέχνη

«World Water Museum» installation

Η εγκατάσταση «World Water Museum» αποτελεί εικαστική ανάδειξη του προβλήματος υποβάθμισης και έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού στον πλανήτη. Μέσα από τη συμβολική συγκέντρωση δειγμάτων νερού ποταμών και λιμνών και την ένταξή τους στην εγκατάσταση, πραγματοποιείται μια απόπειρα να χαρακτηριστεί το νερό ως «μουσειακό είδος». Το project θα ολοκληρωθεί μέσα από τη δημιουργία ανθρώπινων δικτύων, προκειμένου να σταλούν δείγματα νερού από όλο τον κόσμο. Για την εκπλήρωση του στόχου, προσκαλούνται φορείς και ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο να γίνουν συνδημιουργοί.
Info: Αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος», Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη (στάση Μετρό «Ακρόπολη»). Τηλ.: 211-18.23.818. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: 28/4: Εγκαίνια στις 20.00, 29/4: 11.00-14.30 & 17.30-20.30, 30/4 & 1/5: 11.00-16.00.
Έκθεση

«Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου»

Τη δεκαετία του ’50, την ιλιγγιώδη δεκαετία στη ζωή της Κάλλας, αλλά και της Σκάλας του Μιλάνου, αφηγείται η μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής μέχρι τις 8 Μαΐου (καθημερινά 10.00-18.00). Το υλικό, που δεν έχει ποτέ παρουσιαστεί εκτός Ιταλίας, περιλαμβάνει 20 κοστούμια της Κάλλας από 12 παραστάσεις στη Σκάλα, φωτογραφικό υλικό, αντικείμενα, βίντεο και πρωτότυπο ηχητικό υλικό από τις παραστάσεις αυτές.
Info: Φουαγιέ Ισογείου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα. Τηλ.: 210-72.82.333. Είσοδος: 6ευρώ, 3ευρώ (φοιτητικό, παιδικό), 10ευρώ (οικογενειακό).
Παιδί

«Η Επιστήμη… της Λαμπρής»

Αυτό το Πάσχα, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σάς προσκαλεί στην «Επιστήμη… της Λαμπρής», από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου. Αυγά, κεριά, εκρήξεις και «θαύματα» σε μια φαντασμαγορική επίδειξη πειραμάτων και σε «εκρηκτικές» δραστηριότητες για παιδιά άνω των 9 ετών και για ενηλίκους. Μάθετε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τα έθιμα της εορταστικής περιόδου και εντυπωσιάστε τους φίλους σας. Τις δραστηριότητες μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Info: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Εισιτήριο Διαδραστικής Έκθεσης: 6ευρώ (ενήλικες), 4ευρώ (παιδιά).
Ναύπακτος

Εκδήλωση για το χορό

Στις 29 Απριλίου ολόκληρος ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού με εκδηλώσεις, ομιλίες και δρώμενα. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα όρια της πόλης, μπορείτε και εσείς να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που ετοίμασε ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο της ημέρας αυτής και περιλαμβάνουν φωτογραφική εγκατάσταση και προβολή βίντεο της Όλγας Τζίμου, ομιλία για την τέχνη του χορού από την Μάρω Γαλάνη, καθώς και χορογραφίες από την ομάδα RH+.
Ιnfo: Φετιχέ Τζαμί. Ώρα 18.00. Είσοδος ελεύθερη.
Κοζάνη

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης & Τεχνών του Λόγου με θέμα «Προσφυγιά, Μετανάστευση, Διασπορά» διοργανώνεται 29 Απριλίου – 8 Μαΐου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης σε συνεργασία την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Κοζάνη ακούει φέτος τις ιστορίες Αρμενίων, Τσιγγάνων, Κούρδων και Αράβων, Κυπρίους και Ινδούς, Βαλκάνιους, Ευρωπαίους και Ασιάτες της Ελλάδας και τις ιστορίες της ελληνικής διασποράς.
Info: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, Πάρκο Αγ. Δημητρίου, Κοζάνη. Τηλ.: 24610-24.062. www.kozani-festival.gr, www.storytelling.gr. Εισιτήρια: 8ευρώ, 6ευρώ (φοιτητικό), 30ευρώ για όλο το Φεστιβάλ. Η είσοδος σε εκθέσεις, ομιλίες, συναντήσεις με προσκεκλημένους είναι ελεύθερη.
Θεσσαλονίκη

Θέατρο κατ’ οίκον

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέατρο Κατ’ οίκον», στην προσπάθειά της να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους. Μια σειρά επισκέψεων έχει διοργανωθεί από την ομάδα «Κατ’ οίκον» της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε., οι οποίοι θα επισκέπτονται ασθενείς με άνοια στο χώρο τους και θα τους κρατούν συντροφιά με θεατρικά δρώμενα.
Info: Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, τηλ. για πληροφορίες: 2310-81.04.11, 2310-90.90.00.
Βιβλίο

«Δεν είμαι τέρας, σου λέω!
Παναγιώτα Πλησή, εκδόσεις Κέδρος, € 7,50

Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ, μια αναπτυξιακή διαταραχή που συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας και τα αίτιά της είναι νευροβιολογικά. Διαβάστε την ιστορία του Αγάπιου, ενός παιδιού στο οποίο δεν αρέσουν οι εκπλήξεις και η φασαρία. Τον ενοχλούν ορισμένοι ήχοι και μπορεί το ρύζι που του μαγείρεψες να του μυρίζει ψάρι. Δεν του αρέσει ο πολύς κόσμος και θυμώνει συχνά όταν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά του. Το βιβλίο δεν αποτελεί επιστημονικό εγχειρίδιο για το σύνδρομο Άσπεργκερ, αλλά μια προσπάθεια απόδοσης κάποιων χαρακτηριστικών του συνδρόμου μέσα από τις σελίδες ενός παιδικού βιβλίου.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας» στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.