Από τη Στύλια Καραντζή, Σεφ – Ζαχαροπλάστη και Καθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.

Το Πάσχα μπορεί να πέρασε αλλά το μοσχομυριστό τσουρεκάκι, τα σοκολατένια αυγά και τα τραγανά κουλουράκια ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι όλων μας. Παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη φάει πολλά, μας έχουν περισσέψει αρκετά και φυσικά αναρωτιόμαστε γιατί πάλι πήραμε ή φτιάξαμε τόσα πολλά. Δεν χρειάζεται όμως να μας πιάνουν οι ενοχές επειδή μπορεί να χαλάσουν και τελικά να τα πετάξουμε… Μπορούμε να τα «ανακυκλώσουμε» και να βγάλουμε κάτι λαχταριστό.

Θα κόψουμε το τσουρέκι σε φέτες και θα τις τοποθετήσουμε σε ένα ταψί, θα φτιάξουμε ένα σιρόπι με ίσες ποσότητες ζάχαρης και νερού, θα περιχύσουμε τις φέτες το τσουρέκι και θα τις βάλουμε στο φούρνο (περίπου 40′) στους 170 βαθμούς μέχρι οι φέτες να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τότε τις ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα έχουμε φτιάξει μία κρέμα ζαχαροπλαστικής (ακόμα και κάποια του εμπορίου) και αφού κρυώσουν οι φέτες του τσουρεκιού τις βάζουμε την μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε ανάμεσα κενά και τις πασπαλίζουμε με κανέλλα και καβουρντισμένα αμύγδαλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω και την κρέμα την οποία την έχουμε αρωματίσει με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και την απλώνουμε ώστε να πάει παντού. Τέλος ρίχνουμε και πάλι από πάνω κανέλλα και αμύγδαλο. Το γλυκό μας είναι έτοιμο και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1- 2 ώρες και το σερβίρουμε ως εκμέκ πολίτικο!

Όσο για τα κουλουράκια μας, τα τρίβουμε, προσθέτουμε καρύδι, καβουρντισμένο αμύγδαλο ή όποιον άλλο ξηρό καρπό θέλουμε, λιώνουμε τα σοκολατένια αυγά που μας έχουν περισσέψει, προσθέτουμε το ποτό της αρεσκείας μας, π.χ. ρούμι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τέλος, τα περνάμε από τον ξηρό καρπό, που έχουμε προσθέσει και μέσα στο μίγμα και τα αφήνουμε να παγώσουν στο ψυγείο. Έτσι, έχουμε φτιάξει μόνοι μας και σοκολατάκια!