Η Mel B., το πρώην μέλος του συγκροτήματος «Spice Girls», είναι γνωστή για τους γραμμωμένους κοιλιακούς της, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί για μια 35χρονη μητέρα 2 παιδιών. «Οι κοιλιακοί είναι βασικό μέρος του προγράμματός μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάνω άπειρους κοιλιακούς. Αντίθετα, αλλάζω άσκηση κάθε 10 επαναλήψεις για να μη βαρεθώ και ασκούμε λίγα λεπτά την ημέρα. Θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος και πόσο άμεσα είναι τα αποτελέσματα», λέει η Mel.
Η Mel Β αποκαλύπτει 5 ασκήσεις για κοιλιά «σανίδα» και εξηγεί πώς η γυμναστική δεν διατηρεί μόνο το σώμα της υγιές, αλλά τη βοηθάει και σε άλλες πλευρές της ζωής της.

Ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής;
«Η πρώτη φορά που πήγα σε γυμναστήριο ήταν πριν από τριάμισι χρόνια. Και μόνο η λέξη «γυμναστήριο» με τρόμαζε, ενώ τώρα έχω ένα γυμναστήριο στο σπίτι μου. Κάθε μέρα κάνω περίπου 30΄ αεροβική άσκηση (π.χ. τρέξιμο έξω ή στο διάδρομο), βάρη και ολοκληρώνω με κοιλιακούς. Αλλάζω το πρόγραμμά μου κάθε 6 εβδομάδες και κάνω κάτι άλλο, όπως υψηλής έντασης μαθήματα αεροβικής γυμναστικής ή σύντομη διαλειμματική άσκηση για άμεση ενέργεια.»

Βρίσκεις χρόνο να ασκείσε;
«Για 8 χρόνια μεγάλωνα μόνη την πρώτη μου κόρη και ούτε τότε ούτε τώρα έχω νταντά. Ξέρω, λοιπόν, ότι δεν είναι εύκολο, αλλά μπορείς πάντα να βρεις λίγο χρόνο για γυμναστική. Βλέπω τηλεόραση και κάνω κοιλιακούς ή κάνω κάτι όταν μιλάω στο τηλέφωνο. Μπορείς ακόμα να κάνεις τη γυμναστική οικογενειακή συνήθεια, να παίζεις μπάλα ή να κάνεις ποδήλατο με τα παιδιά σου. Ενθαρρύνω τα κορίτσια μου να γυμνάζονται περισσότερο.»

Η άσκηση βοηθά και την πνευματική σου υγεία;
«Η γυμναστική καθαρίζει το μυαλό μου και με βοηθάει να αντιμετωπίσω όσα μου φέρνει η ζωή. Παράλληλα, όμως, επισκέπτομαι και ψυχολόγο. Είναι κάτι που προτείνω σε κάθε γυναίκα, γιατί θα τη βοηθήσει να ιεραρχήσει τους στόχους της στη ζωή και να ασχοληθεί με το πώς νιώθει. Οι φίλοι μπορεί να μην αντέχουν την γκρίνια για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά, γι’ αυτό είναι ευκολότερο να πληρώνεις έναν επαγγελματία. Για μένα, σκοπός της θεραπείας δεν είναι να σου λέει τι θα κάνεις, αλλά να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις αυτό που θες.»

Και η σχέση σου με το σύζυγό σου;
«Ο σύζυγός μου κι εγώ κάνουμε θεραπεία ζεύγους. Ανάμεσά μας υπάρχουν 3 παιδιά που προέρχονται από 3 διαφορετικά ζευγάρια γονιών. Έτσι, στην αρχή μάς βοήθησε να θέσουμε ξεκάθαρα όρια επικοινωνίας μεταξύ όλων. Στη συνέχεια, όμως, αρχίσαμε να εμβαθύνουμε στη δική μας σχέση. Εγώ και ο Stephen είμαστε και συνέταιροι και μπορεί οι διαχωριστικές γραμμές κάπου να χαθούν. Δεν θέλω να φτάσω στο σημείο να του πω «η ζωή μας καταρρέει, χρειαζόμαστε βοήθεια». Είμαστε τυχεροί που κάνουμε θεραπεία και δεν αφήνουμε τα όποια μικρά προβλήματα να μεγαλώσουν.»

Η εγκυμοσύνη & το σώμα της
«Πήρα περίπου 30 κιλά όταν ήμουν έγκυος στην Angel. Έτρωγα ασταμάτητα. Αν και δεν με ενδιέφερε τόσο το φαγητό, όταν είσαι έγκυος απλώς ακούς το σώμα σου και αν έχεις λιγούρα για κάτι, το τρως. Ωστόσο, δεν σκέφτηκα ποτέ πως «μόλις γεννήσω, πρέπει να χάσω τα κιλά», αλλά σκεφτόμουν πως «όταν γεννηθεί το μωρό, ας είναι καλά και μετά θα λύσω και αυτό το πρόβλημα».»

Η όμορφια βοηθά στην αυτοπεποίθησή;
«Όπως κάθε γυναίκα, έχω κι εγώ στιγμές ανασφάλειας. Πέρυσι σε μια συναυλία με τις «Pussycat Dolls» πανικοβλήθηκα πριν καν βγω στη σκηνή, γιατί εκείνες μοιάζουν 20 χρονών και εγώ είμαι 35. Τελικά, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Αποδέχομαι το τι μπορεί να κάνει το σώμα μου. Πολλές γυναίκες δεν το γνωρίζουν αυτό, γιατί απλά δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει. Από τη στιγμή, όμως, που θα ξεκινήσεις την προσπάθεια, αμέσως νιώθεις καλύτερα.»

Η διατροφή σου ειναι ισορροπημένη;
«Η μητέρα μου έκανε πάντα δίαιτα, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Έτσι, προσπάθησα να κάνω την ισορροπημένη διατροφή κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα παιδιά βοηθούν στο μαγείρεμα χωρίς να τα ζαλίζω με θεωρίες για τη θρεπτική διατροφή και στο ψυγείο υπάρχουν μόνο υγιεινές τροφές. Τέλος, επειδή δεν πιστεύω στη στέρηση, μπορεί τις καθημερινές να τρώω υγιεινά, αλλά το Σάββατο ή την Κυριακή θα φάω ό,τι μου κάνει όρεξη.»

Το πρόγραμμα των 10΄
Αυτό το πρόγραμμα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά. Κάντε 10 επαναλήψεις από κάθε άσκηση που περιλαμβάνεται στο κυκλικό πρόγραμμα και αφού τις ολοκληρώσετε, επαναλάβετέ το. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε τρία 45λεπτα αεροβικής άσκησης την εβδομάδα, γιατί πρέπει να «κάψετε» και το λίπος που βρίσκεται πάνω από τους κοιλιακούς.

1. Για τους άνω κοιλιακούς
Αυτή η παραλλαγή των κλασικών ροκανισμάτων στοχεύει στην εκγύμναση του επάνω μέρους των κοιλιακών.

  • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν σε ένα σκαλοπάτι ή ένα step.
  • Στηρίξτε καλά τον αυχένα σας, βάζοντας τα χέρια πίσω από το κεφάλι στο ύψος των αυτιών, με τους αγκώνες να «κοιτούν» προς τα έξω.
  • Εισπνεύστε και ταυτόχρονα σηκώστε τους γοφούς από το πάτωμα, εστιάζοντας στους μυς της κοιλιάς. Εκπνεύστε όταν πια έχετε σηκώσει τη λεκάνη.
  • Κατεβάστε σιγά-σιγά την πλάτη σας στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση.

2. Για τους κάτω κοιλιακούς
Τα γνωστά σας «ψαλίδια» γυμνάζουν όλους τους μυς του κορμού σας και αποτελούν την ιδανική άσκηση για επίπεδη κοιλιά.

  • Ξαπλώστε ανάσκελα, κρατώντας με τα δύο χέρια μια ιατρική μπάλα πάνω από το κεφάλι σας.
  • Με τα πόδια ίσια και σηκωμένα σε γωνία περίπου 45 μοιρών, αρχίστε να ανεβοκατεβάζετε εναλλάξ τα πόδια, σταματώντας λίγο πάνω από το πάτωμα, στο σημείο που νιώθετε το στομάχι σας να «τραβάει».
  • Μην ξεχνάτε να κρατάτε την πλάτη σας ίσια σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Η μπάλα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη στάση σας σταθερή.

3. Για τα παχάκια
Αυτή η εκδοχή της «σανίδας» θα δυναμώσει τον κορμό σας και θα εξαφανίσει το στομάχι.

  • Ξεκινήστε από την κλασική στάση της «σανίδας» με τους αγκώνες κάτω από τους ώμους, τους πήχεις να ακουμπούν στο πάτωμα και τα πόδια ενωμένα.
  • Αφήστε τα πόδια σας να μετακινηθούν ελαφρά προς τα εμπρός, καθώς ξεκινάτε να «περπατάτε» με τα χέρια, κάνοντας 2 προωθητικές κινήσεις με κάθε χέρι.
  • Γυρίστε στην αρχική σας θέση. Αυτό το μπρος-πίσω μετράει για μία επανάληψη.

4. Για λεπτή μέση
Αυτές οι περιστροφές με την ιατρική μπάλα εστιάζουν στους πλάγιους κοιλιακούς σας, τους οποίους γυμνάζουν, ενώ «μαζεύουν» και τη μέση σας.

  • Καθίστε στο πάτωμα με τα γόνατα ενωμένα και τις φτέρνες σας σηκωμένες από το έδαφος, κρατώντας την μπάλα με τα δύο χέρια μπροστά σας.
  • Αρχίστε να κινείτε την μπάλα από τη μία πλευρά στην άλλη, περιστρέφοντας τον κορμό σας.
  • Προσέξτε να μην «τραβήξετε» τους μυς του αυχένα καθώς περιστρέφετε τον κορμό σας.

5. Για τον κορμό
Αυτή η πλάγια «σανίδα» είναι ιδανική για να σφίξετε τους μυς του κορμού και παράλληλα να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

  • Ξαπλώστε με τη δεξιά σας πλευρά, στηρίζοντας το χέρι σας στο πάτωμα σε γωνία 90 μοιρών με το σώμα σας. Ο αγκώνας πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον ώμο και τα πόδια να είναι ενωμένα (βλ. φωτογραφία).
  • Σηκώστε τον κορμό και τους γοφούς από το πάτωμα, έτσι ώστε το σώμα σας να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή και το βάρος σας να πέφτει στο χέρι.
  • Προσπαθήστε να μείνετε στη θέση αυτή για 30΄΄, χωρίς να αφήσετε τους γοφούς σας να πέσουν, και επαναλάβετε από την αριστερή πλευρά.

Τα μυστικά «όπλα» της Mel

Το όργανο γυμναστικής
«Το ab rocket. Πρόκειται για ένα όργανο που μοιάζει με καρέκλα και σε βοηθά να εκτελείς με σωστό τρόπο τις ασκήσεις των κοιλιακών. Μάλιστα, η πλάτη είναι φτιαγμένη από ειδικό υλικό, έτσι ώστε να σε στηρίζει και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.»

Το φαγητό
«Φροντίζω να κρατάω πάντα φαγητό σε ένα τάπερ και να έχω μαζί μου σπιτικά και υγιεινά σνακ. Αν αφιερώνεις χρόνο για το σώμα σου, οφείλεις να ασχολείσαι και με το φαγητό σου.»

Η μουσική
«Αν κάνεις το δεκάλεπτο αυτό πρόγραμμα, καλό είναι να έχεις ετοιμάσει από πριν και μία δεκάλεπτη μουσική λίστα με τα αγαπημένα σου κομμάτια. Η δική μου είναι γεμάτη με κομμάτια της Beyoncé, της Pink, της Gwen Stefani και φυσικά των “Spice Girls”.»