Μπορεί συχνά να στάζει φαρμάκι, από την άλλη μεριά όμως μπορεί να εξυπηρετεί έναν προστατευτικό σκοπό, αναγκάζοντας τον εγκέφαλό μας να εστιάσει σε πιθανώς απειλητικούς ανθρώπους.

Ο λόγος για το κουτσομπολιό -ιδιαίτερα το αρνητικό-, το οποίο σύμφωνα με τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης βοηθά τους ανθρώπους να προβλέψουν ποιος θα μπορούσε να συνιστά πιθανή απειλή για τους ίδιους.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες σε δύο ξεχωριστά πειράματα (όπου συμμετείχαν 66 και 51 εθελοντές αντίστοιχα) να κοιτούν φωτογραφίες είτε αντικειμένων, π.χ. ενός σπιτιού, είτε προσώπων για τα οποία παράλληλα άκουγαν κάποιον χαρακτηρισμό. Ο χαρακτηρισμός ήταν αδιάφορος, κολακευτικός ή αρνητικός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν ξανά τις φωτογραφίες των προσώπων, κοιτούσαν για περισσότερη ώρα τα πρόσωπα για τα οποία είχαν ακούσει κάποιο αρνητικό σχόλιο, ενώ προσπερνούσαν εκείνα για τα οποία είχαν ακούσει είτε θετικά είτε αδιάφορα σχόλια.

«Η επιλεκτικότητα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους που θεωρούμε κακούς μπορεί να μας προστατεύσει από τους ψεύτες και τους απατεώνες, επιτρέποντάς μας να τους παρακολουθούμε πιο πολύ προκειμένου να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους», σημειώνουν οι ψυχολόγοι στα συμπεράσματα της έρευνάς τους.