Οι άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί ίσως θα έπρεπε να κάνουν περισσότερη ηλιοθεραπεία. Σύμφωνα με έρευνα σε 340 άνδρες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, η βιταμίνη D που παράγεται στον οργανισμό λόγω της έκθεσης στον ήλιο ενισχύει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την ποιότητα του σπέρματος 340 ανδρών, ενώ παράλληλα έλεγξαν με εξετάσεις αίματος τα επίπεδα της βιταμίνης D. Σχεδόν το 50% είχαν ανεπαρκείς τιμές της βιταμίνης D – σύμφωνα με τους ερευνητές, ανεπαρκείς θεωρούνται οι τιμές της βιταμίνης D όταν είναι κάτω από 50 nmol/l, ενώ ιδανική τιμή θεωρούνται τα 75 nmol/l.

Επίσης, ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και η ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου στους άνδρες με χαμηλές τιμές της βιταμίνης D, ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τον ερευνητή δρ. Martin Blomberg, «τα επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίζονται θετικά με την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ρόλο στη λειτουργικότητα του ανδρικού σπέρματος».

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Human Reproduction» και είναι σύμφωνη με παλαιότερες έρευνες που κατέληγαν σε παρόμοια συμπεράσματα, δίνοντας έτσι και μια πιθανή εξήγηση στο γιατί πολλά ζευγάρια συλλαμβάνουν το μωρό τους στις καλοκαιρινές διακοπές.

Η έρευνα, βέβαια, έρχεται από τη… βόρεια Κοπεγχάγη και μπορεί να κάνει πολλούς να σκεφτούν ότι εμείς οι νότιοι δεν έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη βιταμίνη D. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι παρότι ζούμε σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου, εντούτοις σχετικές ελληνικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μας δεν είναι επαρκή.