Το τρέξιμο, το κολύμπι, η ποδηλασία και άλλες μορφές σχετικά έντονης άσκησης μπορούν να προφυλάξουν τον εγκέφαλο από τα λεγόμενα σιωπηρά εγκεφαλικά ή να τον προστατέψουν από την πιθανότητα μελλοντικής εκδήλωσης εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα σιωπηρά εγκεφαλικά είναι πιο σοβαρά από ότι υπονοεί το όνομά τους, επειδή συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, δυσχερειών κινητικότητας, ακόμη και άνοιας, καθώς και εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Joshua Z. Willey από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα του Dr Willey μελέτησε τις συνήθειες άθλησης 1238 ανθρώπων που δεν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλικό. Το 43% αυτών δεν αθλούνταν, το 36% έκαναν ήπια άσκηση και το 21% έκαναν άσκησης μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης όπως κολύμπι, τένις ή τρέξιμο σε συστηματική βάση. Έξι χρόνια αργότερα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το 16% των συμμετεχόντων, που στο μεταξύ είχαν μέσο όρο ηλικίας 70 ετών, είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι εκείνοι που έκαναν μέτριας ή μεγάλης έντασης άσκηση είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες δυο ομάδες εθελοντών. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.