Νέα έρευνα, σε ποντίκια, ενισχύει την άποψη ότι το τσιγάρο βοηθά τους καπνιστές να παραμένουν πιο αδύνατοι. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale και το Baylor College of Medicine στο Houston εντόπισαν μια ομάδα νευρώνων που «ευθύνονται» για τη μειωμένη όρεξη των καπνιστών.

Στο επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», οι ερευνητές περιγράφουν τα πειράματά τους σε ποντίκια, σύμφωνα με τα οποία διαπίστωσαν ότι η νικοτίνη ενεργοποιεί νευρώνες που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει ο κορεσμός. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για τους ίδιους νευρώνες που πυροδοτούν την επιθυμία για ένα τσιγάρο.

Συνεπώς, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εύρημά τους μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στο σχεδιασμό νέων φαρμάκων για τον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Από την άλλη μεριά, οι ειδικοί που δεν εμπλέκονται στη συγκεκριμένη έρευνα εξηγούν ότι η ιδέα της δημιουργίας φαρμάκων που στοχεύουν στους υποδοχείς της νικοτίνης στον εγκέφαλο με σκοπό τον έλεγχο του βάρους δεν είναι καινούργια.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι οι νικοτινικοί υποδοχείς υπάρχουν σε όλο το σώμα, οπότε ο σχεδιασμός οποιουδήποτε φαρμάκου θα πρέπει να είναι στοχευμένος έτσι ώστε να μην επηρεάσει άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η πίεση του αίματος, η μνήμη και οι παλμοί της καρδιάς.