Όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά το ελαιόλαδο στη διατροφή τους έχουν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που δεν το καταναλώνουν. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νεότερης γαλλικής έρευνας που διήρκεσε 5 χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθήθηκαν 7.625 Γάλλοι άνω των 65 ετών όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας (INSERM) και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology». Στο πλαίσιο της πενταετούς έρευνας, διαπιστώθηκε ότι σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ελαιόλαδο ο ετήσιος ρυθμός εκδήλωσης των εγκεφαλικών ήταν 0,3%. Ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 0,5% σε όσους δεν χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο και 0,4% σε εκείνους που έκαναν μέτρια κατανάλωση ελαιόλαδου.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου, τα οποία ήταν ήδη τεκμηριωμένα όσον αφορά την προστασία της καρδιάς από τα εμφράγματα, επεκτείνονται και στην προστασία από τα εγκεφαλικά. Όπως επισημαίνει ο κορυφαίος νευρολόγος του Πανεπιστημίου Columbia δρ. Νικόλαος Σκαρμέας, o οποίος συνέγραψε το editorial της συγκεκριμένης έρευνας, όσοι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στη διατροφή τους συνήθως προσέχουν γενικότερα τι τρώνε και αθλούνται περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν άλλα έλαια (κορεσμένα και τρανς λιπαρά). Επισημαίνει δε ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με την προστασία που προσφέρει το ελαιόλαδο από τα εγκεφαλικά.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: