Ελπιδοφόρα νέα έρχονται από το μέτωπο των επιστημόνων που αναζητούν ένα αποτελεσματικό αντικαρκινικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», φαίνεται ότι ένα νέο υπό μελέτη εμβόλιο μπορεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του προστάτη σε ποντίκια. Σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για τη δημιουργία ενός παρόμοιου εμβολίου, οι οποίες δεν έχουν καρποφορήσει, το νέο πειραματικό εμβόλιο αναφέρεται ότι έχει ένα διαφορετικό μηχανισμό δράσης.

Οι επιστήμονες από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Leeds και τη Mayo Clinic στις Η.Π.Α. δημιούργησαν ένα εμβόλιο από έναν ιό που έχει γενετικά τροποποιηθεί ώστε να περιέχει DNA από υγιή κύτταρα προστάτη. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν ότι εξασφάλισαν ότι το εμβόλιο περιέχει πολλά διαφορετικά αντιγόνα που μπορούν να «επιτεθούν» στον όγκο μέσω πολλών βιολογικών οδών.

Ο στόχος του νέου εμβολίου είναι να ενεργοποιήσει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει τον καρκινικό όγκο ως εισβολέα και να του επιτεθεί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πειραματόζωα δεν παρουσίασαν παρενέργειες ούτε ανέπτυξαν αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία έχουν αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες αντικαρκινικών εμβολίων.

Οι ερευνητές, ωστόσο, τόσο εκείνοι που εμπλέκονται στην έρευνα όσο και οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν σ’ αυτήν, τονίζουν ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και παρότι η ιδέα ενός αντικαρκινικού εμβολίου που θα ενεργοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να επιτεθεί στον καρκινικό όγκο είναι πρωτοποριακή, εντούτοις θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-5 χρόνια έως ότου γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.