Οι γυναίκες που τοποθετούν ενθέματα σιλικόνης στο στήθος τους είναι πιθανό να χρειαστούν μια συμπληρωματική επέμβαση μέσα στην επόμενη δεκαετία από την τοποθέτησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιπλοκές, όπως η ρήξη του ενθέματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού FDA (Food and Drug Administration).

Ο FDA πρόκειται να αναθεωρήσει τους κανόνες ασφαλείας που αφορούν τα ενθέματα σιλικόνης, αφού προηγηθούν εκτενείς μελέτες των δεδομένων από διάφορες μακροχρόνιες μελέτες που έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν ένα μικρό συσχετισμό με μια σπάνια μορφή καρκίνου (αναπλαστικό λέμφωμα από μεγάλα λεμφοκύτταρα). Από το 1997 έως το 2010 αναφέρθηκαν 60 περιπτώσεις αναπλαστικού λεμφώματος από μεγάλα λεμφοκύτταρα σε σύνολο 5-10 εκατομμυρίων γυναικών που έχουν βάλει ενθέματα στήθους.

Παρ’ όλα αυτά, ο FDA εμμένει στην επίσημη θέση του ότι τα ενθέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι τα συμπεράσματα είναι κάπως περιορισμένα, επειδή πολλές γυναίκες εγκατέλειψαν τις έρευνες πριν την ολοκλήρωσή τους. «Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι τα ενθέματα του στήθους δεν διατηρούνται διά βίου. «Όσο περισσότερο έχει μια γυναίκα το ένθεμα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών», δήλωσε ο Jeff Shuren, διευθυντής του τμήματος για τις Συσκευές και τη Ραδιολογική Υγεία του FDA.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 70% των γυναικών που έβαλαν ενθέματα εξαιτίας ασθένειας ή τραυματισμού, καθώς και το 40% των γυναικών που τοποθέτησαν ενθέματα για αισθητικούς λόγους, χρειάζονταν εκ νέου επέμβαση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Οι συχνότερες επιπλοκές είναι τοπικές και αφορούν τη σκλήρυνση του ιστού που περιβάλλει το ένθεμα, καθώς και τη ρήξη του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γυναίκες που έχουν τοποθετήσει ενθέματα πρέπει να παρακολουθούν το στήθος τους διά βίου.