Τα SMS που ενθαρρύνουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, τους συμβουλεύουν να αντισταθούν στον πειρασμό να ανάψουν ένα τσιγάρο ή να φάνε πολύ σε αντιστάθμισμα της έλλειψης του τσιγάρου και γενικότερα τους «βομβαρδίζουν» με ενισχυτικά μηνύματα φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσουν ένα νέο τρόπο διακοπής του καπνίσματος.

Επικεφαλής της σχετικής έρευνας (txt2stop), που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet», είναι η Caroline Free από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, η οποία δήλωσε ότι η μέθοδος των no smoking μηνυμάτων μπορεί να αποτελέσει μια νέα οικονομική και απλή στρατηγική διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές έστειλαν σε 5.800 καπνιστές που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα ενθαρρυντικά μηνύματα στο πλαίσιο του προγράμματος txt2stop ή απλά μηνύματα, π.χ. που τους ευχαριστούσαν για τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Με τη βοήθεια εξετάσεων στο σάλιο, οι ερευνητές ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν κατά πόσον όσοι δήλωναν ότι είχαν κόψει το κάπνισμα το είχαν όντως πράξει.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανήκαν στην ομάδα που λάμβανε τα ενθαρρυντικά μηνύματα είχαν παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν κόψει το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά επιτυχίας ήταν 10,7% για όσους λάμβαναν τα ενθαρρυντικά μηνύματα και 4,9% για εκείνους που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

«Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ένιωθαν σαν να είχαν ένα φίλο που τους ενθάρρυνε ή έναν άγγελο στον ώμο τους που τους βοήθησε να αντισταθούν στον πειρασμό να καπνίσουν», δήλωσε η Caroline Free.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: