Ποια είναι η διατροφική αξία του παγωτού;
Η σύσταση ενός παγωτού εξαρτάται από το είδος και την ποιότητά του. Μπορεί να παρέχει στον οργανισμό υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α.

Πώς μας ωφελεί;
Το παγωτό αποτελεί πηγή λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, τα παιδιά λαμβάνουν από αυτό τις πρωτεΐνες του γάλακτος, που είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή. Οι υδατάνθρακές του είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, ενώ το ασβέστιο που περιέχει το γάλα (με εξαίρεση τις γρανίτες) είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των οστών και την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για την κατανάλωσή του;
Η τήρηση του μέτρου ισχύει και στην περίπτωση του παγωτού, που εκτός από θρεπτικά συστατικά είναι πλούσιο και σε θερμίδες. Έτσι, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Οι γρανίτες, τα σορμπέ και τα light αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς παρέχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες γεύσεις παγωτού. Προσοχή πρέπει να δώσετε στα λιπαρά που περιέχει ένα παγωτό και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερίνη, παράγοντες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, οι γλυκαντικές ύλες (ζάχαρη) που περιέχει μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση οδοντικών προβλημάτων. Προτιμήστε, λοιπόν, παγωτά με γεύση βανίλιας ή φρούτων και αποφύγετε τα παρφέ, τα σπέσιαλ, αυτά με σοκολάτα ή με επιπρόσθετα συστατικά, όπως κομμάτια σοκολάτας, μπισκότο, σιρόπι καραμέλας κ.ά.

Πόσο συχνά, δηλαδή, μπορώ να τρώω παγωτό;
Τα παιδιά, εφόσον έχουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούν να καταναλώνουν 1 μπάλα παγωτό 3 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε τις γεύσεις φρούτων, ενώ αν το παιδί σας θέλει κάποια γαρνιτούρα, επιλέξτε ξηρούς καρπούς αντί για σαντιγί, τρούφα ή σιρόπι. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 1-2 παγωτά light ή γρανίτες την εβδομάδα, ενώ αν απλώς προσέχετε τη διατροφή σας, μπορείτε να απολαμβάνετε 1 μπάλα παγωτό (όχι παρφέ) 2-3 φορές την εβδομάδα.

Τι ισχύει για τα light παγωτά;
Τα τελευταία χρόνια, τα διαιτητικά παγωτά ή τα παγωτά τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στην αγορά. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη, μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0%+0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά στα άτομα που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά, καθώς σε όσα έχουν επικάλυψη σοκολάτας μπορεί το γάλα που χρησιμοποιείται να είναι άπαχο, αλλά η σοκολάτα δεν είναι.

Πόσες θερμίδες έχει μία μπάλα παγωτό;
Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 kcal/100 γρ. Για παράδειγμα: Παρφέ: 245 kcal, σοκολάτα: 235 kcal, βανίλια: 180 kcal, φρούτων: 130 kcal, τύπου 0%: 125 kcal, γρανίτα: 105 kcal. Ωστόσο, η ακριβής περιεκτικότητα κάθε παγωτού σε θερμίδες εξαρτάται από τα υλικά (ποιοτικά και ποσοτικά) και τη μέθοδο παρασκευής του.

Πότε να το πετάξω;
Το παγωτό είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται κυρίως τους ζεστούς μήνες. Έτσι, οι συγκεκριμένες συνθήκες περιβάλλοντος επιβάλλουν την προσεκτική αποθήκευσή του. Η αυξημένη περιεκτικότητά του σε γάλα το καθιστά ευπαθές τρόφιμο και για να μειώσετε τις πιθανότητες κατανάλωσης ακατάλληλου προϊόντος, δεν πρέπει να καταναλώνετε παγωτά με τα εξής χαρακτηριστικά:
➜ Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρείτε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.
➜ Είναι μαλακά, υδαρά και η υφή τους μοιάζει με αυτήν του γιαουρτιού (ή του βουτύρου) ή με κόκκους άμμου. ➜ Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους. Αν βρίσκονται σε αυτήν τη μορφή, σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΠΟΠΗ ΚΑΡΑΤΖΗ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.