Εθελοντισμός
Προστατέψτε το Μαραθώνα
Για 11η χρονιά ο Δήμος Μαραθώνα φιλοξενεί ακόμα 3 δεκαπενθήμερα προγράμματα εθελοντικής εργασίας της ΕΛΙΞ με σκοπό την προστασία των δασών και των παραλίων της περιοχής της Νέας Μάκρης. Εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο θα αναλάβουν την πυροφύλαξη της δασικής περιοχής στα όρια του Δήμου Μαραθώνα και τον καθαρισμό των παραλίων της Νέας Μάκρης. Οι εθελοντές θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της 5ης Παιδικής Κατασκήνωσης Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και στον ελεύθερό τους χρόνο θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την καθημερινή ζωή της περιοχής. Τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα υλοποιηθούν στις: 19 Ιουλίου-2 Αυγούστου, 3-17 Αυγούστου και 18 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου.
Info: Elix (Προγράμματα εθελοντικής εργασίας), www.elix.org.gr, τηλ.: 210-38.25.506 (κα. Ντόρα Βουγιούκα).
Μουσική

Συναυλία για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Το Σάββατο 16 Ιουλίου (στις 21.30), 16 μεγάλοι καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Βαρδής, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Διονύσης Τσακνής και ο Βασίλης Λέκκας- ενώνουν τις φωνές τους στο Βεάκειο και τραγουδούν με χαμόγελο για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όλα τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν για την ενίσχυση του πανελλαδικού έργου που επιτελεί το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Info: Βεάκειο Θέατρο, Λόφος Προφήτη Ηλία, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.94.520. Τιμή: 10ευρώ. Σημεία προπώλησης: Καταστήματα «Metropolis», Δήμος Πειραιά ΟΠΑΝ (Ελευθερίου Βενιζέλου 27, Πειραιάς) και Βεάκειο Θέατρο. Πληροφορίες για το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην ιστοσελίδα www.hamogelo.gr .
Έκθεση

Σύγχρονη Ματιά – Αρχαίοι Πολιτισμοί

Αυτό το καλοκαίρι, το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την έκθεση «Σύγχρονη Ματιά – Αρχαίοι Πολιτισμοί», εμπνευσμένη από αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου. Πενήντα πέντε καλλιτέχνες που κατοικούν στις Κάτω Χώρες δημιούργησαν από ένα χαρακτικό, εμπνευσμένο από τη συλλογή αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου Allard Pierson στο Άμστερνταμ. Επιπλέον, το Μουσείο προσκάλεσε 2 έλληνες καλλιτέχνες που κατοικούν στις Κάτω Χώρες να συνεισφέρουν με εικαστικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένες από το ίδιο θέμα.
Info: Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο. Τηλ.: 210-34.61.981. www.herakleidon.com. Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου – 25 Σεπτεμβρίου.
Θέατρο

Περιοδείες ανά την Ελλάδα

Μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Γκολντόνι θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Στην πασίγνωστη κωμωδία του «Υπηρέτης δυο αφεντάδων», ο Γκολντόνι φέρνει επί σκηνής το άρωμα της Commedia dell’arte, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται προς την κοινωνική παρατήρηση. Ο καινοτόμος Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί έναν αξιόλογο θίασο, με τον εξαιρετικό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του πιο αθώου και πονηρού ταυτόχρονα υπηρέτη όλων των εποχών. Μετά τις παραστάσεις στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο θίασος θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.
Info: Για να ενημερωθείτε για τις ακριβείς ημερομηνίες και τοποθεσίες των παραστάσεων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: www.dipethekritis.gr .
Παιδί

Εναλλακτική κατασκήνωση

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ξεκινά το Γ’ δεκαήμερο της εναλλακτικής καλοκαιρινής κατασκήνωσης «Καλοκαίρι στην πόλη», στον «Ελληνικό Κόσμο». Το Γ’ δεκαήμερο, με τίτλο «Ζητούνται καλλιτέχνες…», διαρκεί μέχρι τις 29 Ιουλίου και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του εικαστικού και εκπαιδευτικού κ. Χαράλαμπου Δαραδήμου. Οι μικροί καλλιτέχνες, ηλικίας 5-12 ετών, εμπνέονται από τη θάλασσα, το χώμα, τους αριθμούς και το περιβάλλον. «Μεταφέρονται» στα βυζαντινά χρόνια, την αρχαία αγορά και πιο πίσω, στα προϊστορικά χρόνια, για να χρησιμοποιήσουν τα υλικά εκείνων των καιρών και να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα.
Info: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πληροφορίες-κρατήσεις, τηλ.: 212-25.40.650, http://summer.hellenic-cosmos.gr.
Σύρος

7ο Φεστιβάλ Αιγαίου

Για 7η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Αιγαίου πραγματοποιείται 12-25 Ιουλίου στο θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο, που ζωντανεύει τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο κατασκευάστηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου. Αν και κεντρικός χώρος παραμένει το θέατρο «Απόλλων», φέτος το Φεστιβάλ εκτείνεται και σε άλλους χώρους της πόλης, στην επιβλητική πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο (έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ) και στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια.
Info: Θέατρο «Απόλλων», τηλ.: 22810-85.192. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.festivaloftheaegean.com.
Βιβλίο

Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ»
Τώρα που τα παιδιά κοιμούνται
Νίκος Πιλάβιος, εκδόσεις Καστανιώτη, 10,65ευρώ

Ποιο είναι το μυστικό για ένα ευτυχισμένο παιδί; Η απάντηση κατά το συγγραφέα είναι προφανής: «Χωρίς καμιά αμφιβολία είναι η αληθινή φροντίδα και στοργή από τη μεριά του γονιού, που έχει βάλει κατά μέρος το «εγώ» του. Βλέπετε, τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς «εγώ»». Ο αγαπημένος μας «Παραμυθάς» γράφει αυτό το βιβλίο που μοιάζει με ημερολόγιο ενός καθημερινού ταξιδιού μέσα σ’ ένα χώρο γεμάτο με πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, αλλά και αυτόν που εμείς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.