Μπορεί να μη φημίζονται για τη γεύση τους, αλλά τα φύκια υπάρχουν στο μενού πολλών ασιατικών χωρών και φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση στην πίεση του αίματος και την καρδιά. Από τις πιο γνωστές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην ιαπωνική κουζίνα είναι οι Wakame, Kombu και Nori.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φύκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, παρόμοιες με αυτές του γάλακτος, οι οποίες έχει φανεί βάσει ερευνών ότι έχουν αντίστοιχη δράση με ορισμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη μείωση της πίεσης (αναστολείς ΜΕΑ).

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry», βασίστηκε στην ανάλυση των στοιχείων από 100 προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα φύκια είναι μια όχι και τόσο γνωστή πηγή θρεπτικών συστατικών και χρειάζονται πρόσθετες έρευνες για τη δράση τους στην υγεία, καθώς και για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο μενού μας.

Η θερμιδική αξία των φυκιών είναι εξαιρετικά μικρή. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μειωμένη απορρόφηση του λίπους των τροφών.