Τα νέα είναι ευχάριστα για τις οικογένειες που δεν αποφασίζουν να πάρουν ένα σκύλο ή μια γάτα για το παιδί τους, φοβούμενες τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Φαίνεται πως τελικά η γάτα ή ο σκύλος μπορεί να είναι ζώα ωφέλιμα για την υγεία του παιδιού, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κατοικίδια -ιδιαίτερα οι σκύλοι- δεν χρειάζεται να αποκλείονται από το σπίτι με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά. Αντιθέτως, η παρουσία τους μπορεί να προφυλάσσει από τις αλλεργίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν, βάσει ερωτηματολογίων, 8.500 ενηλίκους από την Ευρώπη και την Αυστραλία και εστίασαν σε εκείνους που μεγάλωσαν κοντά σε κατοικίδια ή ζώα φάρμας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, καθώς και σε όσους είχαν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας ήταν 30% μικρότερες σε όσους είχαν μεγαλώσει κοντά σε ζώα φάρμας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ η κατοχή ενός σκύλου ή μιας γάτας μείωνε τον αντίστοιχο κίνδυνο κατά 15%. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργίας ήταν ακόμη μικρότερος σε εκείνους που εκτός από ένα κατοικίδιο είχαν και πολλά αδέλφια.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν παρόμοια και στις 13 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, παρά τις όποιες διαφορές στην ιδιοκτησία ή την εκτροφή ζώων. Η συμβίωση με τα κατοικίδια έχει ήδη συνδεθεί, βάσει προηγούμενων μελετών, με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης άλλων τύπων αλλεργίας, όπως το έκζεμα, καθώς και με μείωση κατά 50% του συνολικού κινδύνου εκδήλωσης αλλεργιών.