Ο συνδυασμός ασκήσεων με αντιστάσεις (βάρη) και αεροβικής προπόνησης μπορεί τελικά να είναι η καλύτερη συνταγή για τους υπέρβαρους που απειλούνται από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ χώρισαν 196 υπέρβαρους που έκαναν καθιστική ζωή σε 3 ομάδες. Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα έκαναν ασκήσεις με βάρη 3 φορές την εβδομάδα. Τα μέλη του δεύτερου γκρουπ έκαναν 2 ώρες αεροβική γυμναστική την εβδομάδα, ενώ εκείνα της τρίτης ομάδας έκαναν ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας που συνδύαζε τα βάρη με την αεροβική γυμναστική.

Μετά από 8 μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εξακολουθούσαν να κάνουν τις ασκήσεις με βάρη είχαν πάρει περίπου 700 γρ. χωρίς να έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη ή καρδιαγγειακού προβλήματος. Όσοι έκαναν μόνο αεροβική γυμναστική είχαν χάσει περίπου ενάμισι κιλό και 1,3 εκ. από την περιφέρεια της μέσης τους. Επίσης, μειώθηκαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους. Εκείνοι που έκαναν το συνδυαστικό πρόγραμμα είχαν χάσει περίπου 1,8 κιλά και 2,5 εκ. από την περιφέρεια της μέσης. Επιπλέον, σ’ αυτή την ομάδα σημειώθηκε μείωση της διαστολικής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, καθώς και μείωση του σκορ σε σχετική κλίμακα εκτίμησης των παραγόντων μεταβολικού κινδύνου που συνδέονται με προβλήματα διαβήτη και καρδιάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Cardiology».