Σύμφωνα με νέα έρευνα ο ένας στους τρεις ασθενείς που ζητά μια πλαστική επέμβαση στη μύτη (ρινοπλαστική) έχει συμπτώματα μιας ψυχικής διαταραχής, της λεγόμενης διαταραχής δυσμορφίας σώματος. Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ενασχόληση με φανταστικά ή πραγματικά, αλλά ανάξια λόγου, ελαττώματα στην εξωτερική εμφάνιση σε σημείο που να διαταράσσεται η καθημερινή ζωή του πάσχοντα. Βέλγοι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο Leuven διεξήγαγαν μια έρευνα σε 266 ασθενείς που ζήτησαν ρινοπλαστική μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 16 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 33% όσων ρωτήθηκαν είχαν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα της διαταραχής δυσμορφίας σώματος. Επιπλέον, μεταξύ εκείνων που ζήτησαν τη ρινοπλαστική αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 43%. Από την άλλη μεριά μόνο το 2% εκείνων που έπρεπε να κάνουν ρινοπλαστική για λόγους υγείας είχαν συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής.

Τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται κοινά μεταξύ όσων έχουν ήδη κάνει μια προηγούμενη πλαστική επέμβαση ή έχουν ιστορικό ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι το 20% όσων είχαν ήδη κάνει μια ρινοπλαστική ήταν πολύ πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα αυτής της διαταραχής. Τα συμπτώματα ήταν ακόμη πιο συχνά σε όσους είχαν ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλοί ασθενείς με σοβαρή ανησυχία για την εμφάνισή τους, είχαν μάλλον κανονική σε μέγεθος και σχήμα μύτη. Επίσης, εκείνοι με τα σοβαρότερα συμπτώματα της διαταραχής είχαν περισσότερα προβλήματα στη καθημερινότητά τους, δυσκολίες στη σχέση τους και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery.