Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι μια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα είναι αποτελεσματική μπορεί να νιώσουν πραγματικά πολύ καλύτερα γρηγορότερα από το συνηθισμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν αυτό που τελικά παίρνουν είναι ένα εικονικό φάρμακο, γνωστό ως placebo.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Family Medicine.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί χώρισαν 719 άτομα με κρυολόγημα σε τέσσερις ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας έπαιρναν εχινάκεα και το γνώριζαν. Τα άτομα της δεύτερης και της τρίτης ομάδας έπαιρναν εχινάκεα ή εικονικό φάρμακο, αλλά δεν γνώριζαν αν το σκεύασμα που λάμβαναν ήταν το ένα ή το άλλο. Τα άτομα της τέταρτης ομάδας δεν λάμβαναν κάποια αγωγή.

Αν και συνολικά όλοι οι συμμετέχοντες συνήλθαν μετά από μια εβδομάδα, οι ερευνητές εστίασαν σε 120 άτομα που θεωρούσαν την εχινάκεα ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μεταξύ αυτών των «οπαδών» της εχινάκεας εκείνοι που λάμβαναν εικονικά χάπια ανάρρωσαν 2,5 μέρες γρηγορότερα σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν αγωγή, ενώ εκείνοι που όντως λάμβαναν εχινάκεα ανάρρωσαν κατά 1,5 μέρα γρηγορότερα.«Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Bruce Barrett.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς τους αποδεικνύουν ότι το φαινόμενο placebo μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία του κρυολογήματος. Εάν λοιπόν η θεραπεία που ακολουθεί κάποιος επειδή πιστεύει ότι τον ωφελεί π.χ., το να τρώει κοτόσουπα ή να παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης C, δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν υπάρχει λόγος να τη διακόψει.