Ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών η σεξουαλική ευχαρίστηση παίζει ρόλο στην ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων γυναικών, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Οι ερευνητές από το Γηριατρικό Ινστιτούτο Stein και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας συνέλεξαν πληροφορίες για τη σεξουαλική ζωή 1.200 γυναικών ηλικίας 60-89 ετών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στις ηλικίες 60-69 ετών το 67% ανέφεραν ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή, στις ηλικίες 70-79 ετών το 60% δήλωσαν ευχαριστημένες, ενώ στις ηλικίες 80-89 ετών το ποσοστό όσων δήλωναν σεξουαλικά ικανοποιημένες ανερχόταν στο 61%.

«Αντίθετα από την υπόθεση που είχαμε κάνει στην αρχή της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση δεν συσχετιζόταν σημαντικά με την ηλικία», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Wesley K. Thompson. Το μήνυμα της έρευνας είναι ότι πολλοί ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας διατηρούν την ικανότητά τους να απολαμβάνουν το σεξ χωρίς τα χρόνια τους να αποτελούν εμπόδιο.

«Παρότι τα επίπεδα της σεξουαλικής λειτουργίας διέφεραν σημαντικά ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και την αντίληψή της για την ποιότητα της ζωής της, τα «επιτυχημένα» γηρατειά και η σεξουαλική ικανοποίηση παρέμεναν θετικά. H αίσθηση της ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή -οποιαδήποτε κι αν είναι τα επίπεδα της σεξουαλικής δραστηριότητας- σχετίζεται στενά με την αντίληψη που έχει μια γυναίκα για την ποιότητα της ζωής της», κατέληξε ο δρ. Thompson.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatric Society».