Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα ορμονικής υποκατάστασης φαίνεται ότι είναι πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα χάπια για τις γυναίκες που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η έρευνα διεξήχθη σε 54.000 γυναίκες που έκαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και σύμφωνα με τα συμπεράσματά της οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα διαδερμικά αυτοκόλλητα είχαν κατά 1/3 λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν θρόμβωση στα κάτω άκρα ή στους πνεύμονες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (χάπια οιστρογόνων).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Patrick Lefebvre από το Analysis Group Inc. στο Μόντρεαλ του Καναδά, τα στοιχεία της έρευνάς τους είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι βασίζονται στις ασφαλιστικές απαιτήσεις περίπου 54.000 γυναικών που έκαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μεταξύ του 2002 και του 2009.

Οι γυναίκες της έρευνας ακολουθούσαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για ένα χρόνο κατά μέσο όρο. Από τις 27.000 γυναίκες που έπαιρναν χάπια οιστρογόνων, οι 164 παρουσίασαν θρόμβωση στα κάτω άκρα ή στους πνεύμονες, το οποίο στατιστικά «μεταφράζεται» σε ένα ποσοστό 0,6% το χρόνο. Από τις 27.000 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αυτοκόλλητα οιστρογόνων, οι 115 παρουσίασαν θρόμβους, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,4% το χρόνο.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η θρόμβωση των κάτω άκρων συνιστά δυνητική απειλή και για τους πνεύμονες, επειδή οι θρόμβοι του αίματος μπορεί να μετακινηθούν μέσω της κυκλοφορίας από τα κάτω άκρα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή, μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία.