Κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), γνωστή και ως «νόσο των καπνιστών», από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με νέα έρευνα. Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ένας στους τέσσερις ενηλίκους άνω των 35 ετών είναι πιθανό να αναπτύξει ΧΑΠ, η οποία χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά των πνευμόνων, εκδηλώνεται με το γνωστό τσιγαρόβηχα και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οι ερευνητές από το Institute for Clinical Evaluative Sciences στο Τορόντο μελέτησαν τα ιατρικά στοιχεία από 13 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας 35-80 ετών για ένα διάστημα 14 ετών. Στο διάστημα αυτών των 14 ετών διαγνώστηκαν 579.466 περιπτώσεις ΧΑΠ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», ο κίνδυνος εκδήλωσης ΧΑΠ για έναν 35χρονο άνδρα ή γυναίκα είναι τριπλάσιος σε σύγκριση με τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή του μαστού αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες, όσοι κατοικούν σε αγροτικές περιοχές και οι άνθρωποι πιο χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου κινδυνεύουν περισσότερο από ΧΑΠ.