Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απλή επεξήγηση από το γιατρό ότι μια θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στήθος μπορεί τελικά να μειώσει την ένταση του πόνου, αλλά και να μεταβάλει το εύρος των αρτηριών.

Οι ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου υπέβαλαν 30 υγιείς συμμετέχοντες (δηλαδή χωρίς διαγνωσμένο καρδιακό πρόβλημα) σε μια εικονική θεραπεία, που έγινε με τη μορφή ένεσης μέσω ενός καθετήρα. Το διάλυμα που χορηγήθηκε ήταν φυσιολογικός ορός, αλλά στους μισούς συμμετέχοντες οι γιατροί είπαν ότι επρόκειτο για ένα φάρμακο που θα «ανοίξει» το εύρος των αρτηριών και θα ωθήσει περισσότερο αίμα στην καρδιά, ενώ στους υπόλοιπους δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο.

Μετά την εικονική θεραπεία, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν «ενημερωθεί» παρουσίασαν μείωση του πόνου στο στήθος, ενώ η διάμετρος των αρτηριών τους είχε μειωθεί. Το αντίθετο συνέβη σε όσους δεν είχε δοθεί κάποια εξήγηση για την αγωγή. Ανέφεραν πιο έντονο πόνο και τα αγγεία τους είχαν διαταθεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση του πόνου οφείλεται εμμέσως στην λεκτική εξήγηση των γιατρών προς τους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά την συμπεριφορά των αγγείων τους (το εικονικό φάρμακο υποτίθεται ότι διεύρυνε τα αγγεία, αλλά όσοι ανέφεραν μείωση του πόνου είχαν παράλληλα μικρότερη διάμετρο των αγγείων, δηλαδή το αντίστροφο από το αναμενόμενο εικονικό αποτέλεσμα), οι επικεφαλής της έρευνας δρ. Karin Meissner και δρ. Joram Ronel το ερμηνεύουν ως εξής: «Σε έναν υγιή άνθρωπο που δεν έχει στρες, η καρδιά δουλεύει λιγότερο, έχει μικρότερες απαιτήσεις σε αίμα, οπότε τα αγγεία έχουν μικρότερη διάταση σε σύγκριση με κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση στρες, τα αγγεία του οποίου διατείνονται για να επιτρέψουν μεγάλες ποσότητες αίματος να φτάσουν στην καρδιά του».

Το ενδιαφέρον της έρευνας, ωστόσο, που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες έρευνες με εικονικά φάρμακα, είναι ότι συχνά όσοι παίρνουν εικονικά φάρμακα αναφέρουν βελτίωση σε συμπτώματα όπως ο πόνος στο στήθος.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Heart Journal».