Ο λόγος για τις κουρτίνες που χρησιμοποιούνται ως χωρίσματα σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Chicago, πάνω στις κουρτίνες εντοπίστηκαν αρκετά μικρόβια, μερικά από τα οποία εξαιρετικά ανθεκτικά σε αντιβιοτικά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του δρ. Micheal Ohl μελέτησε συνολικά 180 καλλιέργειες μικροβίων από 43 κουρτίνες-χωρίσματα, οι οποίες λαμβάνονταν δύο φορές την εβδομάδα επί τρεις εβδομάδες. Παράλληλα, οι ερευνητές παρατήρησαν πόσο συχνά αλλάζονταν οι κουρτίνες με καθαρές. Η έρευνα διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Iowa.

Σχεδόν σε όλες οι κουρτίνες -σε 41 από τις 43- εντοπίστηκαν παθογόνα βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aereus, καθώς και η ιδιαίτερα ανθεκτική στο αντιβιοτικό μεθισιλίνη μορφή του (MRSA). Επίσης, διάφορα στελέχη εντερόκοκκων, μερικά από τα οποία είναι ανθεκτικά στο αντιβιοτικό βανκομυκίνη.

Οι περισσότερες κουρτίνες είχαν μολυνθεί από την πρώτη εβδομάδα τοποθέτησής τους και πολλές κρέμονταν για περισσότερο από 3-4 εβδομάδες. Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι βασισμένη στην κοινή λογική: Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να πλένουν τα χέρια αφού τραβήξουν την κουρτίνα και προτού πιάσουν τον ασθενή.