H βαθιά οικονομική κρίση της χώρας μας έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία μας, με τον αριθμό των αυτοκτονιών να αυξάνεται, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να βυθίζονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών και την κατάθλιψη και τις μολύνσεις από τον ιό HIV του AIDS να αυξάνονται. Αυτή τη θλιβερή εικόνα περιγράφει βάσει στοιχείων η έρευνα του κοινωνιολόγου David Stuckler από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «βλέπουμε μια ανησυχητική τάση: διπλασιασμό των αυτοκτονιών, αύξηση των δολοφονιών, αύξηση κατά 50% των λοιμώξεων από τον ιό HIV, καθώς και ανθρώπους που αναφέρουν επιδείνωση της υγείας τους αλλά δεν πηγαίνουν στον γιατρό παρότι αισθάνονται ότι θα έπρεπε να το πράξουν». Η ομάδα του Stuckler βρήκε ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 17% από το 2007 έως το 2009, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης, αυξήθηκε η χρήση ηρωίνης κατά 20%, ενώ παράλληλα μειώθηκαν στο ένα τρίτο τα ποσά του προϋπολογισμού για τα προγράμματα απεξάρτησης.

Ο Martin McΚee από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, που συνεργάστηκε με τον Stuckler, δήλωσε: «Η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι τού τι μπορεί να συμβεί όταν γίνονται μεγάλες περικοπές στο σύστημα Υγείας εξαιτίας της ύφεσης».

Στην έρευνά τους οι ειδικοί εκτιμούν ότι με βάση τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων HIV που παρατήρησαν αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κατά 52% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.