Είμαστε πιο δεκτικοί απέναντι στον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι που θεωρούμε συμπαθητικούς σε σχέση με εκείνον που εκφράζουν όσοι χαρακτηρίζουμε αντιπαθητικούς, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 40 εθελοντές να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες έξι ασθενών οι οποίες συνοδεύονταν από θετικούς, ουδέτερους ή αρνητικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι συμμετέχοντες επηρεάστηκαν από τους χαρακτηρισμούς και αξιολόγησαν τους ασθενείς οι οποίοι «έφεραν» αρνητικούς χαρακτηρισμούς με αρνητικά σχόλια, ενώ ήταν πιο θετικοί με όσους έφεραν θετικούς χαρακτηρισμούς (π.χ. ειλικρινής, φιλικός). Επίσης, έτειναν να χαρακτηρίσουν αρνητικά ακόμη και όσους έφεραν ουδέτερους χαρακτηρισμούς (π.χ. συγκρατημένος, συντηρητικός).

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι οι εθελοντές φάνηκαν πιο αναίσθητοι με τον πόνο όσων αντιπαθούσαν, αξιολογούσαν τον πόνο τους ως λιγότερο έντονο από εκείνο των συμπαθητικών και δυσκολεύονταν να διαβαθμίσουν την ένταση του πόνου των ασθενών που δεν τους ήταν συμπαθείς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να σημαίνουν ότι το επίπεδο της φροντίδας και του ενδιαφέροντος για όσους χαρακτηρίζονται αντιπαθητικοί μπορεί να είναι χειρότερο, ακόμη και από τους γιατρούς. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PAIN.