Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν από τους λόγους που οι αισιόδοξοι εξακολουθούν να βλέπουν την θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμη και όταν τα δεδομένα υποστηρίζουν το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience ο εγκέφαλος είναι πολύ ικανός στην επεξεργασία θετικών νέων για το μέλλον. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι πρακτικά αγνοούν οτιδήποτε αρνητικό διατηρώντας έτσι μια αισιόδοξη οπτική γωνία των πραγμάτων.

Οι ερευνητές του University College London αξιολόγησαν 14 ανθρώπους όσον αφορά το επίπεδο της αισιοδοξίας τους με τη βοήθεια εγκεφαλογραφημάτων. Ο καθένας ρωτήθηκε πόσο πιθανό ήταν να συμβούν 82 διαφορετικά δυσάρεστα γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του διαζυγίου ή της διάγνωσης καρκίνου. Στη συνέχεια, στους συμμετέχοντες ανακοινώθηκαν τα πραγματικά ποσοστά αυτών των κινδύνων και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν εκ νέου το κίνδυνο που διέτρεχαν.

Στην επαναξιολόγηση των ποσοστών κινδύνου υπήρχαν πολλές διαφοροποιήσεις. Παραδείγματος χάριν όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου ο πραγματικός κίνδυνος ορίστηκε στο 30%. Εάν ένας εθελοντής είχε αρχικά εκτιμήσει τον κίνδυνό του στο 40%, μετά από την ανακοίνωση του δεδομένου του 30% τον επαναξιολογούσε στο 31%. Ωστόσο κάποιος αισιόδοξος που είχε αρχικά αξιολογήσει τον κίνδυνό του στο 10% τον αύξανε οριακά (ελάχιστα) μετά την ανακοίνωση του 30%.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά την ανακοίνωση θετικών ειδήσεων όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μεγάλη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που συμμετέχει στην επεξεργασία λαθών. Ωστόσο με την ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων οι πιο αισιόδοξοι είχαν τη μικρότερη δραστηριότητα σ’ αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλος είναι επιλεκτικός όσον αφορά τα δεδομένα που επεξεργάζεται και παρά τα διαθέσιμα στοιχεία καταλήγει σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Η αισιοδοξία φαίνεται ότι κάνει καλό στην υγεία. Σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και γενικότερα με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου μεταξύ των αισιόδοξων σύμφωνα με τους ερευνητές. Από την άλλη μεριά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αρνητική όψη της αισιοδοξίας είναι η υποτίμηση του κινδύνου.