Η χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης OncotypeDX στις περιπτώσεις με ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση μόνον με ορμονοθεραπεία και να τις απαλλάξει από τη χημειοθεραπεία και τις παρενέργειες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 (ECCO-ESMO-ESTRO) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε 5 κλινικά, ερευνητικά κέντρα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Μαστού (ΕΧΕΜ) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της ΕΧΕΜ κ. Χρήστο Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστο Μαρκόπουλο «στις ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού (καρκίνος με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς) και ενδιάμεσα χαρακτηριστικά «επιθετικότητας» των κυττάρων του, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με ορμονοθεραπεία ή χρειάζονται και χημειοθεραπεία σύμφωνα με τις έως πρόσφατα «κατευθυντήριες οδηγίες» για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού». Τελευταία, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η χρησιμοποίηση των test πολυγονιδιακής ανάλυσης όπως το OncotypeDX, που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων.

Τα ευρήματα από την ανάλυση των αλλαγών στις θεραπευτικές αποφάσεις σε 101 Ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο μαστού που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ανέδειξαν ότι η χρήση του OncotypeDX είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση χημειοθεραπείας στο 28,7% των γυναικών και την αποφυγή της στο 71,3%, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μόνον με ορμονοθεραπεία.

Το όφελος από τη χρήση του test δεν είναι μόνον για τις ασθενείς που αποφεύγουν τη χημειοθεραπεία, αλλά και για εκείνες που σύμφωνα με το αποτέλεσμα του OncotypeDX πρέπει να ακολουθήσουν αγωγή με συνδυασμό χημειοθεραπείας – ορμονοθεραπείας. «Η ταυτοποίηση ασθενών στις οποίες, χωρίς το Oncotype DX, μπορεί να μην χορηγούνταν χημειοθεραπεία βάσει των παραδοσιακών παθολογοανατομικών δεικτών και που ενδεχομένως τους σώζει την ζωή, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έχει η βιολογία του όγκου της κάθε ασθενούς στις θεραπευτικές επιλογές» τονίζει ο καθηγητή Χρήστος Μαρκόπουλος.

Η ανάλυση OncotypeDX® είναι μια κλινικά πιστοποιημένη ανάλυση 21 γονιδίων που προβλέπει την πιθανότητα οφέλους της χημειοθεραπείας και συγχρόνως εκτιμά την πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο μαστού πρώιμου σταδίου με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Έχει αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα του OncotypeDX® (ο Βαθμός Υποτροπής – Recurrence Score®), παρέχει ανεξάρτητες πληροφορίες σε σχέση με τους παραδοσιακούς δείκτες. Η χρήση της ανάλυσης αυτής για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων συμπεριλαμβάνεται στις Αμερικανικές κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες NCCN και ASCO, και η χρήση του συστήνεται από 2ετίας και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες του St. Gallen και της ESMO.