Ο καιρός κρυώνει, ο χειμώνας έρχεται και τα φρούτα που έχουν την τιμητική τους είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Φρούτα που μπορούμε να τα απολαύσουμε όχι μόνο ωμά αλλά και ως συστατικά πολύ νόστιμων και ταυτόχρονα απλώς στην παρασκευή τους γλυκών πιάτων… Ας τα δοκιμάσουμε λοιπόν και καλή μας απόλαυση.
Ψητά μήλα στον φούρνο
Καθαρίζουμε τα μήλα έτσι όπως είναι ολόκληρα, αφαιρούμε από τη μέση τα κουκούτσια με προσοχή, χωρίς να σπάσουμε τα μήλα, και τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και στη μέση, στο κενό που είχε δημιουργηθεί, προσθέτουμε μισό ξυλαράκι κανέλλας, ένα κουταλάκι ζάχαρη και μισό κουταλάκι βούτυρο. Στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με ένα μίγμα από ζάχαρη, μία βανίλια και λίγη κανέλλα και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου αφού πρώτα έχουμε προσθέσει λίγο νεράκι μέχρι να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Αν θέλουμε μπορούμε πριν πασπαλίσουμε τα μήλα με το μίγμα της ζάχαρης να τα ραντίσουμε με λίγο κονιάκ. Αφού ψηθούν μπορούμε να τα σερβίρουμε με λίγη σαντιγί ή με λίγο γιαούρτι ανακατεμένο με μέλι.
Τάρτα σφολιάτας με μήλα και αχλάδια
Καθαρίζουμε 3 μήλα και 3 αχλάδια, τα κόβουμε σε φέτες (όχι πολύ λεπτές), τα ραντίζουμε με κονιάκ, προσθέτουμε 5 κουταλιές ζάχαρη, κανέλλα και βανίλια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι ώστε να μαλακώσουν – να καραμελώσουν δηλαδή – και τα φρούτα να απορροφήσουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια σβήνουμε με λίγο κονιάκ και προσθέτουμε λίγα καρύδια κομμένα σε κομμάτια (ή άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας). Αυτό που έχουμε φτιάξει ονομάζεται φάρσα. Στη συνέχεια παίρνουμε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι για τάρτες ή σε οποιοδήποτε ταψάκι αλλά η σφολιάτα θα πρέπει να σκεπάζει εκτός του πάτου και τα τοιχώματα του ταψιού περίπου στα 3/4. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι παντού και προσθέτουμε μέσα τη φάρσα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε να κρυώσει.
Αχλάδια περιχυμένα με σοκολάτα
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με ποσοστά 40% ζάχαρης, 60% νερού και προσθέτουμε μέσα 1 ξυλαράκι κανέλλας και 1 βανίλια. Με το που λιώσει η ζάχαρη και πριν βράσει το σιρόπι ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα αλλά ολόκληρα αχλάδια μας (έχουμε κρατήσει και το κοτσανάκι τους) και τα αφήνουμε να βράσουν μέσα για περίπου 15 λεπτά, αφού μαλακώσουν τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Παράλληλα έχουμε λιώσει κουβερτούρα και προσθέτουμε λίγο λίγο από το σιρόπι που βράζαμε μέσα τα αχλάδια ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να γίνει ένα ρευστό ομογενοποιημένο μίγμα. Η ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσουμε τελικά στην σοκολάτα θα είναι περίπου λίγο περισσότερη από τη μισή της ποσότητα. Τέλος όταν θέλετε να σερβίρετε τοποθετείτε τα αχλάδια όρθια, κόβοντας λίγο από το κάτω μέρος τους, ώστε να δημιουργήσουν μία βάση και να στέκονται, ζεσταίνετε λίγο την σάλτσα σοκολάτας και περιχύνετε τα αχλάδια.
Γρήγορο στρούντελ με φύλλο κρούστας.
Καθαρίζουμε 3 μήλα και 3 αχλάδια τα κόβουμε σε κύβους ή απλά σε κομματάκια, τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με 5 κουταλιές μαύρης ζάχαρης, λίγη κανέλλα και λίγο γαρύφαλλο, τα ανακατεύουμε αργά και τα αφήνουμε λίγο ώστε να λιώσει η ζάχαρη, να μαλακώσουν τα φρούτα και να καραμελωθούν. Τέλος σβήνουμε το μείγμα με 1 κουταλιά κονιάκ ή ρακόμελο και η φάρσα είναι έτοιμη. Παίρνουμε το φύλλο κρούστας βουτυρώνουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, το διπλώνουμε στα δύο, ξαναβουτυρώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε μέσα τη φάρσα αφού την έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει. Το τυλίγουμε σαν φλογέρα και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι και το βουτυρώνουμε. Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με το κλείσιμο του φύλλου να είναι πάντα από κάτω για να μην ανοίξει. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Αφού το κόψουμε με προσοχή το σερβίρουμε πασπαλίζοντάς το με λίγη άχνη και κανέλλα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη φάρσα και διάφορα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας αφού πριν τα μαλακώσουμε σε λίγο καυτό νερό για 2-3 λεπτά ή σε κονιάκ για 10 λεπτά. Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να τα τυλίξουμε σαν μικρά τυροπιτάκια και να τα σερβίρουμε με λίγο χλιαρό μέλι και μικρή προσθήκη ρακόμελου.