Τα εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα ανακουφίζουν από τον πόνο στη μέση και βελτιώνουν την κίνηση σε ορισμένους ανθρώπους με χρόνιο πόνο, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν διαφέρει πολύ από τα μαθήματα στρέτσινγκ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα με βάση την έρευνά τους σε 228 ενηλίκους με χρόνιο πόνο στη μέση. Τους χώρισαν σε 3 ομάδες και οι ασθενείς των 2 πρώτων ομάδων έκαναν κάθε εβδομάδα γιόγκα ή στρέτσινγκ για 12 εβδομάδες. Στους ασθενείς της τρίτης ομάδας απλώς δόθηκε ένα βιβλίο με οδηγίες για την ανακούφιση του πόνου στη μέση. Δώδεκα εβδομάδες αργότερα, τα άτομα που έκαναν γιόγκα ή στρέτσιγνκ είχαν «πέσει» στην κλίμακα αξιολόγησης του πόνου της μέσης από το 9-10 στο 4-5. Στην ίδια κλίμακα, όσοι είχαν πάρει το βιβλίο είχαν «πέσει» στο 7, ενώ πριν το σκορ τους ήταν 9.

Επιπλέον, το 60% όσων έκαναν γιόγκα ανέφεραν βελτίωση στις ενοχλήσεις τους, συγκριτικά με το 46% όσων έκαναν στρέτσιγνκ και το 16% όσων είχαν το βιβλίο. Επίσης, 3 μήνες αργότερα, το 40% όσων έκαναν γιόγκα ή στρέτσινγκ ανέφεραν ότι μείωσαν τα φάρμακά τους (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), συγκριτικά με το 20% όσων είχαν λάβει το βιβλίο.

Κοντολογίς, εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να χάνει χρόνο αναζητώντας μια σχολή γιόγκα που μπορεί να είναι πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής του, εφόσον μπορεί να έχει εφάμιλλα αποτελέσματα κάνοντας μαθήματα στρέτσγινκ, δηλαδή διατάσεων, τα οποία, εφόσον μάθει καλά, μπορεί να κάνει και μόνος του στο σπίτι.