Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθόμαστε καθημερινά 15,5 ώρες όταν τρώμε, οδηγούμε, εργαζόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση. Οι υπάλληλοι γραφείου κάθονται το 75% της ημέρας.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια επιδημιολόγο Christine Friedenreich στο Alberta Health Services – Cancer Care στον Καναδά «όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου υπάρχουν πλέον πειστικά στοιχεία ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο».«Δεν αρκεί κάποιος όμως απλά να ασκείται τα συνιστώμενα π.χ., 150 λεπτά την εβδομάδα. Εάν το υπόλοιπο χρόνο κάθεται, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Christine Friedenreich η συστηματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 35% και κατά 25% τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου μέσω ενός μηχανισμού ανάπτυξης φλεγμονής στο σώμα και ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής που με τη σειρά τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, απαιτούνται αναμφίβολα περισσότερες έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση.