Όσοι καταναλώνουν συχνά τρόφιμα από κονσέρβες ίσως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή της κονσέρβας μπορεί να διαφύγει στο φαγητό και να καταλήξει στο σώμα μας. Σύμφωνα με έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», παρατηρήθηκε διαφυγή του εν λόγω χημικού (διφαινόλης Α) στη σούπα από κονσέρβα που κατανάλωναν οι 75 συμμετέχοντες και εν συνεχεία η ουσία εντοπίστηκε στα ούρα τους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, που κατανάλωναν για 5 συνεχόμενες ημέρες σούπα μαγειρεμένη με φρέσκα υλικά και σούπα από κονσέρβα. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο «διατροφικής ξεκούρασης», οι 2 ομάδες άλλαξαν… πιάτα, δηλαδή όσοι έτρωγαν σούπα από κονσέρβα τώρα κατανάλωναν τη φρεσκομαγειρεμένη και το αντίστροφο.

Η μέση συγκέντρωση διφαινόλης Α στα ούρα των συμμετεχόντων ήταν 1,1 μg/L μετά την κατανάλωση φρέσκιας σούπας και 20,8 μg/L μετά την κατανάλωση σούπας από κονσέρβα.

Η έρευνα δεν εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της αξιοσημείωτης διαφοράς στη συγκέντρωση του συγκεκριμένου χημικού στα ούρα. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ακόμη και αν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν είναι παροδικές.