Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που χαρακτηρίζεται χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να παρακολουθούν τη νόσο τους για τυχόν σημάδια επιδείνωσης προτού ξεκινήσουν θεραπεία, υποστηρίζει μια ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών που συγκλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας (U.S. National Institutes of Health).

Οι ειδικοί υποστηρίζουν την ενεργή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου ως ένα μέσο αποφυγής της άμεσης διεξαγωγής θεραπείας, στις επιπλοκές της οποίας ανήκουν η ανικανότητα και η ακράτεια. Μάλιστα, διερευνάται η πιθανότητα να μην αποκαλείται «καρκίνος» το πρώιμο στάδιο της νόσου, ούτως ώστε οι άνδρες να μπορούν ευκολότερα να αποδεχθούν το ενδεχόμενο της στενής παρακολούθησης της νόσου από αυτό της άμεσης θεραπείας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα καρκίνου του προστάτη περιορίζονται στον προστάτη και δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται ότι περίπου το 90% των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη δέχονται άμεση θεραπεία, όπως η χειρουργική επέμβαση ή η ακτινοθεραπεία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλοί άνδρες θα ωφεληθούν από την καθυστέρηση της έναρξης της θεραπείας. Ωστόσο, εξηγούν ότι το πρόβλημα που υφίσταται είναι ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών για τον τρόπο της παρακολούθησης των ασθενών και για τα κριτήρια που καθορίζουν πότε πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία. Γι’ αυτό και ζητούν τη διεξοδικότερη διερεύνηση αυτού του ζητήματος.