Πολυάριθμες έρευνες αναφέρονται στα οφέλη του γάμου στην υγεία. Η πιο πρόσφατη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Columbia αναφέρεται στα οφέλη που έχει ο γάμος των ομοφυλόφιλων στην υγεία τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την νομιμοποίηση των gay γάμων παρατηρήθηκε βελτίωση στην κατάσταση της υγείας των ομοφυλόφιλων ανδρών.

Η έρευνά τους βασίστηκε στη μελέτη 1.211 ανδρών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν 12 μήνες πριν την νομιμοποίηση των gay γάμων καθώς και 12 μήνες μετά τη νομιμοποίησή τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά την εφαρμογή του νέου νόμου τα ποσοστά ιατρικών επισκέψεων των ομοφυλόφιλων ανδρών μειώθηκαν κατά 13%. Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στα περιστατικά υπέρτασης, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών τα οποία οι ερευνητές απέδωσαν στη μείωση του στρες που βίωναν οι άνδρες.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νομιμοποίηση των gay γάμων δημιούργησε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για την υγεία των ανδρών, οδήγησε σε μείωση του στρες και σε αύξηση της αυτοεκτίμησής τους.