Ένα νέο σκεύασμα κατά της παχυσαρκίας δοκιμάζεται από τους ερευνητές του Imperial College London. Πρόκειται για μια πεπτιδική ορμόνη (oxyntomodulin) που εκκρίνεται φυσιολογικά από το στομάχι όταν έχει επέλθει ο κορεσμός.

Ωστόσο, αυτή η ορμόνη έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνεται σημαντικά σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρικό by pass – μια αποτελεσματική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας, η οποία όμως δεν στερείται παρενεργειών.

O εμπνευστής της δημιουργίας του σκευάσματος OAP-189 που περιέχει τη συγκεκριμένη πεπτιδική ορμόνη, καθηγητής Stephen Bloom, σκέφτηκε ότι ίσως μπορούσε να μιμηθεί το αποτέλεσμα ενός γαστρικού by pass, χωρίς να γίνει η επέμβαση.

Βέβαια, οι σχετικές δοκιμές έχουν γίνει προς το παρόν σε λίγους υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές που έπαιρναν τρεις δόσεις της ορμόνης την ημέρα και έχασαν κατά μέσο όρο 2,26 κιλά σε τέσσερις εβδομάδες. Στις παρενέργειες της λήψης του αναφέρθηκε κυρίως η ναυτία.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι έως ότου το συγκεκριμένο σκεύασμα δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών και πάρει τη σχετική έγκριση κυκλοφορίας αναμένεται να περάσουν 5 έως 7 χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: