Εάν πρόκειται να χειρουργηθείτε, ίσως πρέπει να ρωτήσετε τον χειρουργό σας περισσότερες πληροφορίες όχι μόνο για την επέμβαση, αλλά και για την ηλικία του! Γάλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λυών ανέλυσαν περισσότερες από 3.500 επεμβάσεις που διεξήχθησαν από 28 χειρουργούς σε 5 νοσοκομεία της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, μελέτησαν τη θυρεοειδεκτομή, μια επέμβαση η τεχνική της οποίας δεν έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες και διεξάγεται εν πολλοίς με παρόμοιο τρόπο από τους περισσότερους χειρουργούς. Επομένως, αποτελεί μια καλή επιλογή για να μελετηθούν με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα οι μετεγχειρητικές επιπλοκές. Είναι, βέβαια, προφανές ότι η απειρία αποτελεί ένα μειονέκτημα του νέου χειρουργού, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές και οι πολλές δεκαετίες στο επάγγελμα δεν είναι επιθυμητό προσόν.

Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι οι πιο ασφαλείς χειρουργοί είναι όσοι βρίσκονται κοντά στα 40, είτε προς τα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους είτε στο ξεκίνημα της τέταρτης. Από την άλλη μεριά, οι πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών για τους ασθενείς αυξάνονταν όταν οι χειρουργοί ήταν νέοι και άπειροι ή είχαν περισσότερα από 20 χρόνια στο επάγγελμα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι σημαντικό οι χειρουργοί να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους, να ενημερώνονται και να παραμένουν σε φόρμα.