Τρώγοντας ένα λουκάνικο την ημέρα ή 2 φέτες μπέικον, αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου στο πάγκρεας κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «British Journal of Cancer».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το επεξεργασμένο κρέας (σαλάμι, λουκάνικο, μπέικον κ.λπ.) μπαίνει στο στόχαστρο των ειδικών ως απειλή για την υγεία μας. Υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία που ενοχοποιούν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος για την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τώρα, οι σουηδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska ανέλυσαν τα στοιχεία 11 προηγούμενων ερευνών που αφορούν 6.000 ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόλις 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 19%. Η κατανάλωση 100 γρ. την ημέρα -ποσότητα που περιέχεται σε ένα χάμπουργκερ- αυξάνει τον κίνδυνο κατά 38%, ενώ η κατανάλωση 150 γρ. την ημέρα τον αυξάνει κατά 57%.

Ο καρκίνος του παγκρέατος εξελίσσεται σιωπηρά και συχνά η διάγνωση γίνεται τυχαία, όταν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.