Οι ασθενείς που αναγκάζονται να πάρουν πολλά και διαφορετικά φάρμακα, όπως όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά, καθώς και για τη ρύθμιση του σακχάρου τους, μπορεί να χρειαστεί να πάρουν έως και 5 χάπια, 3 φορές την ημέρα.

Εκτιμάται ότι οι μισοί ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σωστά και συνήθως ξεχνούν την επόμενη δόση. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μια αμερικανική πατέντα της εταιρείας Proteus Biomedical, η οποία μάλιστα αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα βρετανικά φαρμακεία σε λίγους μήνες. Πρόκειται για ένα έξυπνο χάπι το οποίο έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει ένα μικροτσίπ.

Ο ασθενής καταπίνει το χάπι και το μικροτσίπ ενεργοποιείται από τα υγρά του στομάχου. Στη συνέχεια, στέλνει σήματα σε ένα επίθεμα που είναι τοποθετημένο στον ώμο του ασθενούς. Το επίθεμα περιέχει έναν δέκτη που αποκωδικοποιεί στοιχεία που αφορούν τα φάρμακα, όπως το πότε και σε τι δόση λαμβάνονται. Παράλληλα, καταγράφει τη θερμοκρασία του σώματος και τους παλμούς της καρδιάς.

Ο δέκτης αυτός μεταδίδει τις πληροφορίες σε ένα έξυπνο κινητό ή σε έναν υπολογιστή που ειδοποιεί τον ασθενή πότε είναι η επόμενη δόση του φαρμάκου του, ενώ παρέχει και άλλες πληροφορίες με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει.

Τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα για τον ασθενή, αλλά και για τον γιατρό. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός έξυπνου μικροτσίπ ή χαπιού που θα βοηθά στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή, αλλά εκτιμάται ότι είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο είναι διαθέσιμο προς πώληση.