Το κουτσομπολιό θεωρείται κακή πρακτική που βλάπτει τη φήμη των ανθρώπων, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας φαίνεται ότι έχει ορισμένα οφέλη, όπως η μείωση του στρες, η αποτροπή της κακής συμπεριφοράς και η αποφυγή της εκμετάλλευσης των άλλων.

Οι αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερα διαφορετικά πειράματα σε εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κουτσομπολιό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής τάξης.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το κουτσομπολιό μπορεί να είναι θεραπευτικό. Οι συμμετέχοντες στα πειράματα λόγου χάρη ένιωθαν ταχυκαρδία όταν έβλεπαν κάποιον να συμπεριφέρεται άσχημα, αλλά η αύξηση των παλμών της καρδιάς ήταν μικρότερη όταν μπορούσαν να πουν σε άλλους τι είχαν δει. Στην περίπτωση αυτή ένιωθαν καλύτερα και ηρεμούσαν.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές όταν αποκαλύπτουμε σε τρίτους την κακή συμπεριφορά ενός γνωστού, ιδιαίτερα όταν με αυτή την πράξη μας βοηθάμε ώστε να μη γίνουν και άλλοι αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Τα συμπεράσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Personality and Social Psychology».