Ημερίδα

Ο γονιός στον 21ο αιώνα

Ο έλληνας γονιός, οι συγκρούσεις γονέων-παιδιών, η ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ο έλληνας μαθητής, το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερίδα «Γονέας στον 21ο αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Φεβρουάριου στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου «Δαΐς». Η ημερίδα, που διοργανώνεται από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 95 χρόνων εκπαιδευτικής πορείας, απευθύνεται σε γονείς μαθητών και στο ευρύτερο σύνολο, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τη ζωή των παιδιών και των εφήβων.
Info: Πολιτιστικό Κέντρο «Δαΐς», Μεσογείων 151, Παράδεισος Αμαρουσίου. Τηλ.: 210-61.86.060. Διάρκεια: 10.00-17.00. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής & πλήρες πρόγραμμα στο τηλ.: 210-61.86.000 (εσωτ. 0427) και στο www.schoolofthefuture.gr/?page_id=401.
Έκθεση Φωτογραφίας

«Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι»

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι» το διάστημα 9-12 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο Booze Cooperativa για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης. Η έκθεση περιλαμβάνει 65 έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που αποτυπώνουν τα πολλά πρόσωπα της Μεσογείου, το δοκιμαζόμενο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της, την απαράμιλλη γοητεία της.
Info: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα. Τηλ.: 210-32.40.944. Ώρες λειτουργίας: 12.00-22.00.
Εκδηλώσεις

Για τον Σκορτσέζε

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ελάτε στο «gazARTE» και θυμηθείτε τη μαγεία του σινεμά. Με αφορμή την κυκλοφορία της 3D ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε «Hugo», είστε καλεσμένοι στο «Hugo: Από τον Μελιές στον Σκορτσέζε – με τον Φοίβο Δεληβοριά». Ο μουσικός θα ντύσει μουσικά μερικές από τις πιο διάσημες βωβές ταινίες του Ζορζ Μελιές και ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κλιπ από το βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας και οσκαρικό φαβορί «Hugo». Θα ακολουθήσει dj set. Η είσοδος και ένα ποτήρι κρασί είναι δωρεάν.
Info: «gazARTE», Βουτάδων 32-34, Γκάζι. Έναρξη: 21.30. Περιορισμένα κουπόνια, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παιδί

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται από τον Φεβρουάριο και κάθε Σάββατο και Κυριακή τους μικρούς του φίλους για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα θα τους κρατήσουν συντροφιά όλη τη σχολική περίοδο. Tα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του δημοτικού, ενώ τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.
Info: «Ελληνικός Κόσμος», Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ. 212-25.40.000,
http://saturdays.hellenic-cosmos.gr. Κόστος συμμετοχής: 12ευρώ για ένα παιδί και τον συνοδό του. Έναρξη: 11:30. Απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο 212-25.40.600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

Κουκλουθέατρο

Το κουκλοθέατρο «Κουκλουβάου» παρουσιάζει στο «Κέλυφος» μια ξεχωριστή παράσταση κουκλοθεάτρου με τίτλο «Ποιος θα φέρει τη βροχή;». Ένα μικρό δρακάκι περιμένει με ανυπομονησία τη βροχή. Παίζοντας με τον ήλιο, τους υδρατμούς και τα σύννεφα, ανακαλύπτει τη σοφή συνεργασία όλων των στοιχείων της φύσης στο μεγάλο ταξίδι του νερού. Μετά το τέλος της παράστασης, ακολουθεί πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού. Παραστάσεις κάθε Σάββατο (στις 5.30).
Info: «Κέλυφος», Αμφικτύονος 17, Θησείο. Τηλ.: 210-34.10.820, 6936-634.631. Είσοδος: 7ευρώ.
Θεσσαλονίκη

«Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!»

Μία πρωτότυπη θεατρική δράση με τίτλο «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!» παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος πριν από την έναρξη κάθε παράστασης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υλοποιείται με την υποστήριξη της Pfizer Hellas. Η δράση έχει ως στόχο να ενημερώσει τους θεατές για τη νόσο των καπνιστών (ΧΑΠ) και να προτρέψει όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Η κοινωνική δράση ξεκινά τις παραστάσεις και στο Βασιλικό Θέατρο, στις 10 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της παράστασης «Μαντάμ Σουσού».
Info: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2315-200.000, τηλ. ταμείων: 2315-200.000.
Ικαρία

Με το Δημήτρη Ζερβουδάκη

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έρχεται για δύο μοναδικές βραδιές στην Ικαρία, έχοντας στις αποσκευές του την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, τη δύναμη της παρέας, τις μουσικές και τα στιχάκια του. Σε μία ιδιαίτερη μουσική παράσταση, που κινείται από την τρυφερότητα της μελωδίας στην ένταση του ηλεκτρικού ήχου, θα παρουσιάσει τις 10 δισκογραφικές του δουλειές και αμέτρητα αγαπημένα τραγούδια. Μαζί του η Σοφία Γεωργαντζή, που θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Ζωγραφίζω Όνειρα».
Info: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, «Casmir Club», Αρμενιστής. Έναρξη: 22.30. Τηλ.: 6983-025.631. Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, «Αέρινο Club», Άγιος Κήρυκος. Έναρξης: 22.30. Τηλ.: 6983-025-631.
Βιβλίο

Η ιστορία του κόσμου σε 6 πιάτα
Tom Standage, εκδόσεις Κέδρος, 19,90ευρώ

Ο Tom Standage, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Η ιστορία του κόσμου σε έξι ποτήρια», διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τα κυρίαρχα συστατικά της καθημερινής τροφής, όπως τα σιτηρά, τα μπαχαρικά και η πατάτα, άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Αντλώντας τις πληροφορίες του από τη γενετική και την ανθρωπολογία μέχρι την αρχαιολογία και τα οικονομικά, ο Standage γράφει μια αντισυμβατική όσο και χορταστική ιστορία της ανθρωπότητας που φέρνει στο φως τις συνεχείς και συχνά ριζικές επιδράσεις της τροφής στην ανθρώπινη ιστορία.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην πόλη σας με την ένδειξη «Για τις προτάσεις της εβδομάδας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.