Η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), σύμφωνα με νέα έρευνα. Περίπου 17.000 άτομα, 16 ετών ή περισσότερο ερωτήθηκαν για την κατανάλωση αναθρακούχων ποτών τύπου κόλα, λεμονάδας, εμφιαλωμένου νερού με γεύσεις και ενεργειακών ποτών. Περισσότερο από το 10% των συμμετεχόντων είπαν ότι έπιναν πάνω από μισό λίτρο τέτοιων ποτών την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13,3% των συμμετεχόντων με άσθμα και το 15,6% εκείνων με ΧΑΠ κατανάλωσαν περισσότερο από μισό λίτρο αναψυκτικών την ημέρα.

Υπολόγισαν επίσης ότι εκείνοι που κατανάλωναν άνω του μισού λίτρου αναψυκτικών την ημέρα ήταν 1,2 φορές πιο πιθανό να έχουν άσθμα και 1,7 φορές πιο πιθανό να έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν τέτοιου είδους ποτά.

«Η έρευνά μας δίνει έμφαση στην σημασία της υγιεινής διατροφής για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως το άσθμα και η ΧΑΠ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Zumin Shi από το Πανεπιστήμιο της Αδελαίδας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος σχετιζόταν με τη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο πολλά ποτά καταναλώνονταν τόσο υψηλότερες οι πιθανότητες ύπαρξης άσθματος και ΧΑΠ.

Επίσης το κάπνισμα αύξανε περισσότερο τον κίνδυνο, ιδιαίτερα για τη ΧΑΠ. Όσοι κάπνιζαν και έπιναν περισσότερο από μισό λίτρο αναψυκτικών την ημέρα είχαν 6,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο ΧΑΠ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν αναψυκτικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Respirology.